Strengere reglementering verkoop honden en katten, geen verbod

Honden en katten kunnen vanaf 2009 niet meer in dierenzaken worden verkocht. Dat heeft de Kamer vrijdagmorgen beslist. Van het oorspronkelijke totale verbod is echter geen sprake meer. Indien de eigenaar van een dierenwinkel ook een erkenning heeft als fokker, mag hij in een afgesloten ruimte toch nog honden en katten houden en verkopen.

(belga) De tekst is oorspronkelijk een wetsvoorstel van MR-senatrice Christine Defraigne dat de verkoop van gezelschapsdieren op afbetaling verbiedt. Via een amendement van sp.a'ster Magda De Meyer werd in de Kamer echter een verbod ingevoerd op de verkoop van honden en katten in winkels. Alle partijen keurden dat verbod mee goed.

Na hevig protest uit de sector keerde de commissie echter op haar stappen terug. De meerderheid sloot een compromis waarin van een totaal verbod helemaal geen sprake meer is. Indien de dierenzaken zich vestigen als erkend fokker zullen ze in de praktijk in hun zaak nog altijd dieren kunnen verkopen. De plaats waar de dieren gehuisvest worden, moet wel gescheiden worden van de winkel.

De voorwaarden om erkend te worden als fokker worden versoepeld. Voortaan hoeft voor de verkoop niet meer elk moederdier van een puppy aanwezig te zijn in de fokkerij. De aankoop van één moederdier volstaat.

Indien de handelaar geen fokker is, kan de verkoop van honden en katten nog via catalogi of foto's. De handelaar kan bij de verkoop ook optreden als tussenpersoon en advies leveren.

De wettekst bepaalt ook dat de nieuwe regeling pas in 2009 - en niet in 2008 zoals eerst voorzien - in werking treedt. De regering belooft ondertussen ook een kb te nemen dat de sector maximaal ondersteunt bij de omschakeling.

Volgens initiatiefneemster De Meyer moet de regeling impulsaankopen vermijden. Die leiden immers vaak tot het dumpen van het dier in kennels of gewoon op straat. Jaarlijks worden 48.000 honden gekocht, maar worden er tegelijkertijd 39.000 gedumpt.

Bij de stemming waren er 82 ja-stemmen, 28 tegenstemmen (CD&V en Vlaams Belang) en een onthouding van de N-VA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud