Suez op ramkoers met overheden

(tijd) - Suez stuurt de gezamenlijke Belgische overheden wandelen. Dat bleek woensdag na afloop van een onderhoud met premier Guy Verhofstadt (VLD).

Suez zegt 'non' op het verzoek van de federale en regionale regeringen een deel kernenergie in ons land op te geven. En het is nog eens 'non' op het verzoek zijn meerderheidspositie in Fluxys af te bouwen.

Premier Verhofstadt en de regionale ministers van Energie zien in de geplande fusie van Suez en Gaz de France de kans tot een echte liberalisering van de energiemarkt in België te komen. De Suez-dochter Electrabel moet haar monopolie in kernenergie opgeven. De Franse fusiegroep moet haar meerderheidspositie in gasnetwerkbeheerder Fluxys loslaten. En Gaz de France moet uit de stroomproducent SPE stappen.

Die Belgische verzuchtingen maakte Guy Verhofstadt gisteren bekend aan de gedelegeerd bestuurder van Electrabel, Jean-Pierre Hansen, en Suez-bestuurder Etienne Davignon. 'We hebben hen aangespoord in de remedies die aan Europa worden voorgesteld rekening te houden met de doelstellingen van de Belgische regeringen', zei Verhofstadts woordvoerder gisteren.

Veel indruk heeft het blijkbaar niet gemaakt, want in Suez-kringen wordt klaar en duidelijk gezegd dat over de Belgische kernenergie zelfs niet onderhandeld wordt met Europa. 'De Europese Commissie vraagt daar niets over. Er wordt alleen onderhandeld over zaken die veranderen als gevolg van de fusie. Welke gevolgen zijn er en welke aanpassingen zijn nodig? Maar het nucleaire is niet aan de orde', zegt een topman bij Suez. 'Kernenergie is een dossier 'Belgo-Belge' voor latere datum', luidt het.

Met Europa wordt evenmin onderhandeld over de meerderheidspositie van Suez-Gaz de France in de gasnetwerkbeheerder Fluxys. Opnieuw luidt het dat de fusie niets verandert aan de bestaande situatie, waardoor ze volgens de Europese regels ook niet moet worden bekeken.

Waarover Suez dan wel onderhandelt met Europa, wil men niet kwijt. 'Het eenvoudigste dossier is SPE', wordt wel meegegeven. Gaz de France liet eerder al weten zich terug te willen trekken uit SPE. Meer lijkt er voor België niet in te zitten.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud