Taxquet: 'Van der Biest gaf opdracht moord op Cools'

(belga) - Richard Taxquet, de privé-secretaris van de oud-minister Alain van der Biest, heeft zijn toenmalige baas aangewezen als de opdrachtgever van de moord op zijn partijgenoot André Cools. Op het assisenproces Cools werden de vijf aanwezige beklaagden verhoord. Allen ontkennen elke betrokkenheid bij de moord op de oud-minister en bevestigden op die manier hun verklaringen die ze aflegden in de loop van het onderzoek. Zoals verwacht krijgt wijlen Van der Biest meteen de zwarte piet toegeschoven.

Taxquet (archieffoto: belga) vertelde dat Van der Biest in dronken toestand meermaals zei 'Cools moet voor mij weg'. Volgens de privé-secretaris van de oud-minister Alain van der Biest is de overleden oud-minister dan ook de opdrachtgever van de moord. Taxquet zei dat hij Van der Biest enkel in contact bracht met de Italiaans-Belgische clan. Vanuit de ministeriële auto van Van der Biest zou gebeld zijn met die clan.

Pino di Mauro, de chauffeur van Van der Biest, heeft ontkent dat hij heeft gebeld vanuit de auto. Van der Biest zelf heeft altijd ontkend dat hij de Italiaans-Belgische clan heeft gebeld. De oud-minister pleegde vorig jaar zelfmoord.

Silvio De Benedictis sprak het verhaal van zijn neef Richard Taxquet deels tegen. Taxquet vroeg hem ooit of hij iemand kende die "kon intimideren". Voorzitter Godin stelde De Benedictis ook vragen over het half miljoen frank dat zijn neef hem gevraagd had en even later had terugbetaald. Taxquet zou De Benedictis gezegd hebben dat hij het geld snel nodig had voor zijn echtscheiding. Het openbaar ministerie denkt dat het om een voorschot voor de uitvoerders van de moord ging. Taxquet vroeg De Benedictis ook om een auto. Deze laatste beweert zich daar allemaal weinig vragen bij te hebben gesteld. "Mijn grootste fout is misschien dat ik te veel vertrouwen in de mensen heb", zei hij nog. Zijn collectie met wapens, waaronder een dat gebruikt werd bij de aanslag, gaf hij aan Pino Di Mauro.

De advocaat van Mauro De Santis, Jean-Philippe Mayence, heeft zijn akte van verdediging voorgelezen. Na de lezing van de getuigenlijst begon de assisenvoorzitter Godin met de ondervraging van de beschuldigden. Onmiddellijk werd duidelijk dat het proces in een gespannen sfeer zal verlopen.

Mayence zei dat in de akte van beschuldiging niet aangetoond wordt wat het aandeel van De Santis in de moord is. Mayence liet tijdens de schorsing verstaan dat hij denkt dat het beter was om het proces niet in Luik te laten plaatsvinden.

De verdachte Mauro De Santis legde uit hoe hij in de affaire van de gestolen waardepapieren terecht is gekomen. Hij wond zich meteen op en zei blij te zijn dat hij eindelijk zijn verhaal kon doen om zijn onschuld aan te tonen. De Santis zei dat De Benedictis hem gevraagd had of hij iemand kende om "een contract" uit te voeren.

Cosimo Solazzo, een van de verdachten die niet aanwezig is op het proces, zegt in een interview met de Franstalige krant Le Soir dat hij onschuldig is. Solazzo verklaart in het interview geen vertrouwen te hebben in het Belgisch gerecht. De verdacht verblijft momenteel in Italië.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud