'Tewerkstellingsvooruitzichten blijven stabiel'

Ongeveer 9 op 10 (88%) van 753 door Manpower bevraagde werkgevers in België verwachten geen wijzigingen in hun personeelsbestand tijdens het volgende kwartaal: 9% voorspelt nieuwe werknemers aan te werven en 2% verwacht personeel te ontslaan. Dat brengt de Nettotewerkstellingsprognose - of het verschil tussen deze 2 laatste percentages - op +7%.

(belga) - Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose een gematigde +8%. Dat is een lichte stijging met 2 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en het vierde kwartaal van 2007. Dat blijkt uit de woensdag bekendgemaakte Manpower Barometer.

Luidens Philippe Lacroix, managing director van Manpower België, is het in de huidige onzekere economische context bemoedigend om vast te stellen dat weinig werkgevers van plan zijn om hun personeelsbestand in te krimpen. "De komende drie maanden gaan bedrijven zich inspannen om met hun huidig personeelsbestand verder te werken. Werkgevers zijn op zoek naar manieren om hun kosten te verminderen en gaan voorzichtig omspringen met rekruteringsbeslissingen."

De rekruteringsintenties blijven eerder stabiel in Vlaanderen (+8%) en Wallonië (+5%), maar gaan sterk vooruit in Brussel (+20%). "Deze erg positieve voorspelling is het gevolg van de structuur van de Brusselse arbeidsmarkt, waar de vraag naar profielen uit de tertiaire sector aanhoudt. De Brusselse werkgevers blijven dus onophoudend zoeken naar moeilijk te vinden profielen," lichtte Philippe Lacroix toe.

Van de 10 bevraagde sectoren laten de sectoren Industrie (productie) (+14%) en Bouwnijverheid (+12%) als enige een sterkere Nettotewerkstelingsprognose dan vorig trimester optekenen. In de andere sectoren blijft de tewerkstellingsprognose stabiel (in 5 sectoren) of merken we een daling (in 3 sectoren). In 3 sectoren - Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven, Horeca, en Elektriciteit, gas & water- haalt de Nettotewerkstellingsprognose een bemoedigende +9%. In de sectoren Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+5%), Groot- en kleinhandel (+4%) en Transport, logistiek en communicatie (+2%) zijn de voorspellingen eerder bescheiden.

Wereldwijd

Voor het vierde kwartaal van 2008 deden de werkgevers uit Colombia voor het eerst mee aan de Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten. Dit brengt het totaal aan bevraagde landen en gebieden voor deze rondvraag op 33. Zoals de economische context het al liet uitschijnen, zijn de werkgevers minder optimistisch dan vorig trimester.

Globaal gezien gaan de Nettotewerkstellingsprognoses in 25 van de 33 landen achteruit. In EMEA (Europe/Middle East/Africa) is er een achteruitgang bij 12 van de 17 landen en in de regio Azië/Pacific gaan de voorspellingen in alle 8 bevraagde landen en gebieden achteruit.

In de Verenigde Staten (+9%) waren de resultaten van de rondvraag nog nooit zo somber in 5 jaar, in het Verenigd Koninkrijk (+0%) nog nooit zo somber in 14 jaar. De rekruteringsintenties zijn negatief in Spanje (-5%), Ierland (-3%) en Italië (-2%).  In Duitsland (+8%) en Frankrijk (+4%) blijven de rekruteringsintenties stabiel in vergelijking met vorig trimester.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud