Tienduizenden betogen voor werk

Duizenden vakbondsmilitanten en sympathisanten - 35.000 volgens de bonden en 26.800 volgens de politie - demonstreerden gisteren in de striemende regen voor werk en respect.

Opel

De mars werd georganiseerd door de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. De aanleiding was de aankondiging vorige week dat Opel Antwerpen wordt gesloten, al werden ook andere herstructureringen op de korrel genomen. Aan de kop van de manifestatie liepen honderden Opel- werknemers uit Antwerpen. Er was ook een delegatie van Opel uit Oostenrijk. De Opel-werknemers droegen borden met ‘Who the f*ck is Reilly’ en een spandoek ‘Opeloos’. De werknemers scandeerden: ‘Wij zijn woest, wij willen werk.’ Er was ook een delegatie van de brouwer AB InBev. Zij kregen felicitaties, omdat men erin is geslaagd een herstructurering met honderden ontslagen af te wenden. Voorts waren er delegaties van DHL, HP, Gates, Janssen Pharmaceutica, Depoortere Moeskroen, Daf Trucks, ArcelorMittal en Picanol, allemaal bedrijven waar er de jongste maanden sociale conflicten waren.

Werkgevers

Terwijl de bonden betoogden in de straten van Brussel, maakten de werkgeversorganisaties bekend dat al meer dan 20.000 ondernemers de petitie hebben ondertekend, die maandag werd opgestart bij de lancering van de campagne ‘Laat ons ondernemen’ door een breed front van werkgeversorganisaties.

Met de campagne willen de werkgeversorganisaties het publiek sensibiliseren voor het belang van het vrijwaren van de Belgische concurrentiepositie. De ondernemingen willen jobs creëren, innoveren en werk en welvaart scheppen, maar moeten dan wel de ruimte krijgen om te ondernemen, stellen de werkgevers.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo riep de bonden en de werkgevers gisteren op de loopgraven te verlaten. En hij vroeg de regering over te schakelen naar een offensieve aanpak om de economische groei maximaal om te zetten in nieuwe banen. ‘Vakbonden, werkgevers en politici dragen samen de verantwoordelijkheid om een verlammende blokkering te vermijden en getroffen werknemers opnieuw perspectief te bieden’, stelde Alexander De Croo.

WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud