Topambtenaren kennen eigen bedrijven 3 miljoen euro toe

Twee topambtenaren hebben de Vlaamse overheid voor liefst 3 miljoen euro opgelicht. Dat heeft een onderzoek van het Antwerpse parket uitgewezen, schrijft De Tijd. De ambtenaren hadden een holding met drie bedrijven opgericht en misbruikten hun vertrouwensfunctie om zelf overheidscontracten binnen te halen.

(tijd) De feiten speelden zich af op het departement Volwassenenonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Van 2002 tot november vorig jaar hebben de directeur van dat departement en zijn adjunct 3 miljoen euro toegekend aan hun eigen ondernemingen. Het gerechtelijk onderzoek is afgerond. Op 24 januari trekt het Antwerpse parket met het dossier naar de raadkamer. Het parket zal de raadkamer vragen de twee topambtenaren samen met hun notaris, bedrijfsrevisor en een stroman naar de correctionele rechtbank te verwijzen. De betichtingen zijn witwassen, belangenneming en valsheid in geschrifte.

De hoofdverdachte is Gustaaf P. (60), de directeur van het departement Volwassenonderwijs en tot voor kort CD&V-gemeenteraadslid in Ranst. Samen met zijn adjunct-directeur, Andy J. (35) uit Beveren, heeft hij sinds 2002 een bedrijvennetwerk opgericht dat reikte tot in Polen. Het Antwerpse gerecht is er, met de hulp van de nationale directie financiële criminaliteit van de federale politie, in geslaagd in één jaar het hele netwerk te ontrafelen.

De twee ambtenaren waren verantwoordelijk voor het project 'Bis Online', waarmee je via het internet 'begeleid individueel kan studeren'. De opdrachten voor dat project liepen via een Zwitserse onderaannemer van Siemens Business Services (SBS). Maar het Zwitserse bedrijf ging failliet en daarmee verdween alle expertise voor Bis Online. Daarop besloten de twee ambtenaren zelf een bedrijf op te richten om het contract uit te voeren.

In juli 2002 startten ze de firma Opleiding & Ondernemen (O&O), gevestigd in Wilrijk. Maar om zichzelf uit de wind te zetten stichtten ze tegelijk het dochterbedrijf Education Services, met een stroman als zaakvoerder. Door de insidekennis van de ambtenaren kon Education Services meteen het contract van de Zwitsers overnemen.

Volgens het parket wist Siemens niet dat de ambtenaren schuilgingen achter het bedrijf. Ook toen EDS/Telindus het contract van Siemens overnam, konden de ambtenaren EDS/Telindus ervan overtuigen met Education Services in zee te gaan. De affaire doet wel vragen rijzen over de 'due diligence' (doorlichting van onderaannemers) bij Siemens en EDS/Telindus.

De ondernemerszin van de twee ambtenaren was niet te stoppen. Ze startten ook een firma in Polen. Die kreeg de naam Eduka. De Poolse werknemers konden de onderwijscursussen goedkoper digitaliseren.

De opbrengsten in Polen werden versluisd naar nog een nieuw bedrijf: EMEC. Dat werd in 2004 ook de holding boven de Belgische bedrijven O&O en Education Services. De ambtenaren hebben elk 200.000 euro gehaald uit de kas van EMEC. Ook uit O&O haalden ze geld. Dat ging naar een villa in Italië van ruim 300.000 euro, die ze via het internet te koop aanboden. De rechter beslist wat er met die gelden en woningen gebeurt.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud