Topbankiers woensdag op matje in Kamer

Rik Daems (foto Belga) ©BELGA

De ceo's van de Belgische banken worden woensdag in het parlement verwacht. Open VLD had daartoe opgeroepen. De partij wil dat de bankiers garanties geven dat bedrijven en particulieren voldoende toegang krijgen tot kredieten.

(tijd) - Tijdens een partijcongres in Antwerpen kondigde Open VLD-voorzitter Bart Somers aan dat de banken hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. 'De regering heeft Fortis, Dexa en KBC gered. Wij hielpen de banken, nu moeten zij ons helpen, verklaarde Somers.

De partijvoorzitter benadrukte dat de banken meer openheid en transparantie aan de dag moeten leggen, zich moeten houden aan strakke ethische regels en zich sober en bescheiden dienen op te stellen. Superpremies en bonussen uitkeren, hoort daar volgens de Vlaamse liberalen niet bij. Daarnaast moeten de banken meewerken aan het economisch herstel en voldoende kredietlijnen openen voor particulieren en bedrijven.

Over hoe ze dat gaan doen, moet het topmanagement van de banken uitleg komen geven in de Kamer. Dat gebeurt volgens Open VLD-Kamerlid Rik Daems woensdagvoormiddag. Hij heeft daarover naar eigen zeggen een akkoord met CD&V. PBL/WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud