Topgangster Murat Kaplan voortvluchtig

De 44-jarige Murat Kaplan is niet teruggekeerd naar de gevangenis na penitentiair verlof. Kaplan verschanste zich maandag in een Brico-winkel in Waver, maar is nog steeds voortvluchtig. Minister van Justitie Laurette Onkelinx krijgt veel kritiek.

(belga) Na een klopjacht van bijna negen uur in Waver en de omgeving van de stad zijn de politie-eenheden, die Murat Kaplan probeerden op te sporen, iets voor 18 uur weggehaald of althans in aantal verminderd. Een nieuwe zoektocht in de Brico leverde namelijk niets op.

Het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx verdedigt de beslissing om Murat Kaplan met penitentiair verlof te sturen. Het is overigens al de vierde keer dat dit gebeurt. De drie vorige keren waren er geen problemen, luidt het.Murat Kaplan werd veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf en zat al 3/4 van zijn straf uit. In september 2009 komt de man sowieso vrij. Het is dus belangrijk om hem geleidelijk voor te bereiden op zijn vrijlating, stelt het kabinet Justitie maandag.

Kritiek

CD&V-kamerlid en gewezen Justitieminister Tony Van Parys noemt de beslissing van minister van Justitie Laurette Onkelinx om Murat Kaplan penitentiair verlof toe te kennen 'onvoorstelbaar en onverantwoordelijk. De CD&V vraagt niet het ontslag van het PS-regeringslid."Dit is de kat bij de melk zetten. Iedereen wist waartoe deze man in staat is en dat hem penitentiair verlof geven enorme risico's inhoudt. Kaplan is verschillende malen ontsnapt, heeft een gevangenisdirecteur gegijzeld, heeft geschoten op politiemensen en creƫerde weer incidenten na zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. Hij heeft in het verleden misbruik gemaakt van alle gunsten die hem werden toegekend. Dan zo'n beslissing nemen, is onvoorstelbaar", verklaart Van Parys maandag in een reactie.

'Het is volslagen onbegrijpelijk en totaal onverantwoord dat deze ontsnappingskoning na de arrestatie in april vorig jaar opnieuw in aanmerking kwam voor het gunstregime van het penitentiair verlof'. Dat stellen kamerfractieleider Gerolf Annemans en justitiespecialist Bart Laeremans van het Vlaams Belang naar aanleiding van de zaak-Kaplan. Ze eisen het ontslag van de minister.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud