Advertentie

Turtelboom wil geen grote regularisatie

Foto Belga ©BELGA

Minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) blijft zoeken naar een oplossing in het regularisatiedossier. Ze blijft er bij dat van een heel brede regularisatie geen sprake kan zijn.

(belga) - 'Ik blijf zoeken naar een akkoord, maar er moet ook een meerderheid van de bevolking voor te vinden zijn', aldus minister Turtelboom, die ook wil voorkomen dat er een aanzuigeffect ontstaat.

Ze reageert daarmee op de gemeenschappelijke verklaring van de rectoren van de Vlaamse universiteiten. Die willen dat de overheid eindelijk werk maakt van de uitvoering van het regeerakkoord, 'zodat mensen zonder papieren hoop krijgen dat er een einde komt aan hun wanhopige situatie'.

Zoals bekend staan Open Vld enerzijds en cdH en PS anderzijds lijnrecht tegenover elkaar in het dossier. Turtelboom wijst erop dat er voor de uitvoering van een regeerakkoord een volledige legislatuur is, maar dat ze al de eerste maand na haar aantreden de eerste teksten op tafel heeft gelegd om tot een oplossing te komen.

De blokkering blijft er volgens haar in bestaan dat sommige partijen 'de humanitaire gevallen willen aangrijpen om tot iets heel groot te komen'. Het gaat daarbij om een heel brede regularisatie, stelt Turtelboom, die benadrukt dat ze daar altijd tegen is geweest.

De minister zegt dat ze in de humanitaire bekommernissen van de rectoren kan komen, maar voegt er aan toe dat ze ook bekommerd is om het voorkomen van een aanzuigeffect. 'Het evenwicht tussen het humanitaire en het vermijden van een aanzuigeffect is nog niet gevonden', luidt het.

Volgens haar is er ook geen draagvlak voor een brede regularisatie en is zo'n actie niet verstandig. Het is geen lichtzinnig debat, aldus Turtelboom. Het draait immers rond hoe onze samenleving er binnen tien jaar zal uitzien.

Ook premier Herman Van Rompuy verklaarde eerder dat hij wil proberen werk te maken van het dossier. Hij wees er maandag op de VRT-radio op dat het een dossier is dat al jaren aansleept, maar dat er jaarlijks niettemin 10.000 mensen geregulariseerd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud