Advertentie

Twee miljoen schadevergoeding voor ramp met Tricolor

De eigenaar van het containerschip Tricolor betaalt België 2 miljoen euro schadevergoeding. Het schip zonk eind 2002 voor de Franse kust en zorgde voor zware vervuiling aan de Belgische stranden.

(belga) Dat staat zondag in Het Nieuwsblad op Zondag.

Het gaat om een minnelijke schikking voor de kosten van de reiniging op zee en aan de Belgische kust na de ramp, zegt minister van Noordzee Renaat Landuyt (sp.a). "Ik ben verheugd dat de kosten snel worden vergoed door de eigenaar van de Tricolor."

De Tricolor zonk in december 2002 na een aanvaring met het schip Kariba voor de kust van Duinkerke. Het containerschip, dat een drieduizendtal nieuwe luxeauto's aan boord had, zonk binnen de dertig minuten. Het schip van de Noorse reder Wilhemsen had 2.000 ton zware stookolie aan boord. Bij het overpompen van die olie tijdens de bergingswerken kwam 170 ton olie in zee terecht. Verzekeraars raamden de totale schade van de ramp op 170 miljoen euro.

Aan de Belgische kust alleen werden in drie weken tijd meer dan negenduizend vogels opgeraapt. Het duurde nog tot maart 2003 voor alle olie langs de Belgische kust was opgeruimd. Tijdens de verdere bergingswerken van het wrak ontsnapte nog verschillende keren olie. De federale regering schoot de kustgemeenten het geld voor de opruiming van de olie op de stranden voor.

Wilhemsen is nog altijd in een kluwen van rechtszaken verwikkeld waarin alle betrokken partijen de schade op elkaar proberen te verhalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud