Advertentie

Tweede koopzondag succes

©Photo News

De handelaars zijn over het algemeen tevreden over de voorbije koopzondag, zo blijkt uit aparte enquêtes van ondernemersorganisatie Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 'De handelaars deden het gemiddeld op deze tweede koopzondag zelfs 3 procent beter dan vorig jaar', zegt het NSZ. 'Heel wat mensen hebben tot het laatste moment gewacht om kerstcadeaus te kopen of een nieuwe feestoutfit aan te schaffen'

(tijd/belga) - 'Het was over de koppen lopen in de grote steden en er is geen sprake van een terugval in de verkoop', zo klinkt het bij Unizo. Toch koopt de Vlaming 'bedachtzamer' en kiest hij voor nuttige of meerdere goedkopere cadeautjes in plaats van duurdere stukken.

Een zelfde geluid bij het NSZ: 'Heel wat consumenten grijpen terug naar een klassiek maar nuttig cadeau. Bovendien schijnt men tot het laatste moment te wachten om kerstcadeaus te kopen of een nieuwe feestoutfit aan te schaffen.

De omzet zondag lag een stuk hoger dan vorige week op de eerste koopzondag. Dat uitte zich ook in het aantal elektronische transacties: om 16.30 uur was al het aantal transacties van vorige zondag overschreden. Atos Worldline verwacht uit te komen op 2,1 miljoen transacties, tegenover 1,2 miljoen vorige week zondag. Er was volgens Unizo erg veel volk in de winkelstraten, mogelijk omdat minder mensen op wintervakantie gaan.

De Vlaming koopt over het algemeen iets meer, maar goedkopere cadeautjes. Goedkopere accessoires en toebehoren doen het goed. Verkopers van luxeartikelen merken meer aarzeling. Handelszaken in kleinere kustgemeenten spreken van een omzetdaling. Volgens hen is dat te wijten aan de reclame van grotere steden.

Ook volgens het NSZ wordt naar klassiek en het nuttige teruggegrepen. De kledingsector deed het vrij goed, alsook de winkels die parfums, juwelen, cd's, dvd's, computerspelletjes, kookboeken en geschenkbonnen verkopen. Zoals verwacht deed de voedingssector het minder goed dan vorig jaar. Toen viel Kerstavond op een maandag, zodat zondag volop het eten moest worden aangekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud