Advertentie

U.F. blijft op één zetel, SLP niet in parlement

Bij de kleine partijtjes haalde het Franstalige Union des Francophones in Vlaams Brabant één zetel. Alle andere haalden de kiesdrempel niet. Geen SLP in het Vlaams Parlement, geen PVDA+.

(tijd) - Het Franstalige Union des Francophones (U.F.) haalde sinds de eerste rechtstreekse verkiezing voor het Vlaams Parlement in 1995 altijd een zetel en deed dat ook nu. De voormalige burgemeester van Linkebeek, Christian Van Eyken, mag dus in het halfrond blijven.

Voor de Sociaal Liberale Partij (SLP) isde droom echter over. De kiesdrempel blijft voor de partij overal buiten bereik. De partij haalt in het Gentse en in delen van West-Vlaanderen enkele magere procenten, maar komt nergens in de buurt van de vijf procent. De partij van Geert Lambert verdedigde twee zetels in het halfrond, die destijds door Spirit-politici werden veroverd. 

Voorzitter Greet Lambert geeft toe dat dit helemaal geen goed resultaat is: ’We zijn er niet in geslaagd om op een korte tijd aan onze naam 'SLP' en ons programma bekendheid te geven. We zullen de komende weken een analyse maken en daar conclusies uit trekken.’ In zijn thuisstad Oostende haalt SLP met drie procent verreweg haar beste resultaat.

De uiterst linkse partij PVDA+ kent dan weer een zeer lichte winst en is op enkele plaatsen zelfs groter dan SLP, maar ook zij slagen er nergens in boven de kiesdrempel uit te komen. De partij flirt met het ene procent en blijft dus vrij stabiel. In de stad Antwerpen slaagt de partij er wel in het aantal kiezers te verdubbelen tot 2,5 procent. De voorzitter van PVDA+, Peter Mertens, reageert wel verbaasd op de algemene tendens in deze Vlaamse verkiezingen: ‘Het is vreemd dat een partij (CD&V) die de afgelopen jaren slecht bestuurde, de verkiezingen wint.’

De overige kleine partijen zoals BUB, LSP en Respect sprokkelen wel wat stemmen, maar halen nog minder dan SLP of PVDA+.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud