Uitspraken Leterme lokken storm van reacties uit

©BELGA

Het regent zondag reacties op de uitlatingen van Yves Leterme over de RTBF. De meeste politici vinden de vergelijking met radio Mille Collines onaanvaardbaar. Volgens Europees Commissaris Louis Michel, die dit weekend op de Europees-Afrikaanse top in Lissabon aanwezig was, reageerden ook buitenlandse delegaties. Heel wat Afrikaanse regeringsleiders zijn geschokt, zei hij.

(belga) - "Het is een obsessie van de Franstaligen om Leterme te diaboliseren. In Vlaanderen hebben we genoeg van die beledigingen, van ons te laten behandelen als niet-democraten die zich voorbereiden op een etnische zuivering", aldus Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) op Mise au Point (RTBF). Volgens Van Rompuy draagt de RTBF elke dag hiertoe bij, door allerlei details uit te vergroten.

Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) nuanceerde op RTL-TVI de uitlatingen van Leterme. Volgens haar verwees hij enkel naar een gerucht dat circuleert. "Ik heb soms zin om lessen te geven aan journalisten", aldus Grouwels. Ook zij gaf toe dat er "een bepaalde Franstalige pers" bestaat die militant is.

Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) noemde in Mise au Pont de uitlatingen van Leterme "totaal ongepast", "ongelukkig" en "niet opportuun in de huidige context", los van de opvattingen die men mag hebben over het werk van de media. Voor zijn partijgenoot Charles Michel was de vergelijking "choquerend".

Brussels Open Vld-minister Guy Vanhengel was eveneens geschokt door de uitspraken. Volgens hem maakt de CD&V verkeerdelijk een amalgaam door de kritiek op het kartel als een diabolisering van Vlaanderen te beschouwen. "Het is de arrogantie die zich heeft geïnstalleerd binnen het kartel".

Rudy Demotte, Waals minister-president, riep op om de karikaturen te stoppen, waarbij Franstaligen worden afgeschilderd als lui en Vlamingen als fascistisch.

Zijn partijgenoot Philippe Moureaux (PS) zei op RTL-TVI te hopen dat Leterme hier lessen uit gaat trekken. "Dit is geen flater meer, maar helemaal onaanvaardbaar". Opvallend is wel dat deze uitspraken volgens Moureaux niet uitsluiten dat Leterme alsnog premier zou worden.

Europees Commissaris Louis Michel, op de terugweg van de Europees-Afrikaanse top in Lissabon, zei dat de Afrikaanse regeringsleiders gechoqueerd waren door de verklaringen van Yves Leterme. "Ofwel kent hij de geschiedenis niet en als hij ze wel kent is dit zwaar en onaanvaardbaar. Ik steek mijn tijd in het uitleggen van de Belgische crisis en het feit dat ik geloof dat er een oplossing zal worden gevonden. Maar hierop heb ik geen antwoord klaar. Het is een fout".

Foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud