Uitstel dreigt voor verkiezing moslimexecutieve

(belga) - De verkiezingsprocedure voor een representatieve instantie voor de moslims loopt gevaar door een grondige herziening.

Enkele dagen voor de verkiezing - op 20 maart - heeft de auditeur van de Raad van State woensdag een vernietigend advies uitgebracht dat de hele procedure in vraag kan stellen als het advies wordt bevestigd in het arrest van de raadsheren. Dat meldt Le Soir.

De onafhankelijke commissie die de verkiezing voor de moslimraad begeleidt, legde de kiezers en de kandidaten op te kiezen voor een verkiezingscategorie ("Marokkaan", "Turk", "andere herkomst" of "bekeerd"), om de zetels te verdelen en een aantal mandaten aan minderheden te waarborgen. Probleem is dat deze categorieën niet voorzien zijn in de wet.

Door de kandidatuur van de eiser te weigeren omdat hij niet opteerde voor één van deze categorieën, heeft de commissie zich schuldig gemaakt aan machtsoverschrijding, aldus de auditeur. Hij is van mening dat de kandidaat moet opgenomen worden op de lijst, zonder hem een categorie op te leggen. Een stap die laat veronderstellen dat de verkiezing gereorganiseerd moet worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud