Advertentie

Uitstoot broeikasgassen onder Kyotodrempel

Voor het eerst is de uitstoot van broeikasgassen in ons land structureel onder het niveau van 1990 gedaald. In 2005 pompten we met z'n allen 143,8 miljoen ton CO2-equivalenten de lucht in. Dat is 97,9 procent van de uitstoot in 1990, het referentiejaar van het Kyotoprotocol.

(belga) Dat blijkt uit de gloednieuwe cijfers van de Nationale Klimaatcommissie die minister van Milieu Bruno Tobback deze week doorspeelde aan Europa en die De Morgen kon inkijken. 'Het is de eerste keer dat we structureel onder het niveau van 1990 zakken', zegt Tobback.

Ook in 1993 en 2002 bleef de uitstoot onder het peil van 1990, maar toen had dat te maken met een sputterende economie en het grote aantal bedrijfssluitingen dat ermee gepaard ging. 'In 2005 deed Belgiƫ het economisch goed zodat we voor dat jaar voor het eerst kunnen spreken van een echte knik in de curve', stelt de milieuminister.

Vooral in de industrie, de landbouw en de afvalverwerking is er fors bespaard op de CO2-uitstoot. De verwarming van gebouwen en vooral het transport blijven grote vervuilers. Ondanks de bemoedigende cijfers blijft ons land achter op het ideale Kyotoschema.

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud