Unizo betreurt initiatief

Unizo betreurt het initiatief van het ABVV om de namen bekend te maken van bedrijven die geen allochtone werknemers willen. De ondernemersorganisatie heeft het over een 'schandpaalinitiatief' en pleit voor een constructieve aanpak.

(belga) - Gedelegeerd bestuurd van Unizo Karel Van Eetvelt benadrukt vrijdag in een reactie op het ABVV-initiatief dat discriminatie niet alleen niet kan, maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt ook kortzichtig is. 'Maar elke ondernemer moet kunnen aanwerven in functie van de noden van zijn bedrijf. Hij moet daarbij rekening houden met de capaciteiten van de betrokken sollicitanten. De achtergrond van de betrokken sollicitanten mag echter geen rol spelen', zegt hij.

Unizo vreest dat het initiatief van de socialistische vakbond contraproductief zal zijn. De organisatie benadrukt tevens dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen: de bedrijven, maar ook de klanten, de werknemers en de overheid.

De ondernemersorganisatie pleit voor een constructieve aanpak en verwijst naar de begeleiding die ze voor haar leden aanbiedt. Het gaat om het voeren van een divers HRM-beleid en het project Jobkanaal, waarbij werknemers zich engageren om bij vacatures extra kansen te geven aan kansengroepen. 'Het aantal door de KMO's daartoe aangeboden vacatures blijkt groter dan het aantal beschikbare kandidaten uit die kansengroepen', luidt het in dat verband. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud