Unizo reageert afwachtend op startersplan Somers

(belga) - Middenstandsorganisatie Unizo is tevreden dat Vlaams minister-president Bart Somers de noodzaak van meer starters erkent en die opneemt in een globaal actieplan. Niettemin zit de organisatie nog met een aantal vragen, zegt Unizo-woordvoerder Ronny Lannoo.

'We willen ervoor waarschuwen geen valse illusie van veiligheid te wekken voor jonge ondernemers door een minimuminkomen te beloven', zegt Lannoo. De Vlaamse regeringsleider wil starters een gegarandeerd minimuminkomen geven dat overeenkomt met zowat 800 euro. Ook als de onderneming flopt, zouden starters het eerste jaar zeker blijven van een maandinkomen.

Unizo pleit ervoor dat systeem daarom te koppelen aan een businessplan en aan begeleiding van starters. Een gebrek aan vorming of een goed businessplan is volgens Lannoo immers een van de voornaamste redenen waarom beginnende ondernemingen overkop gaan. Het gaat er niet om zo veel mogelijk starters te hebben. Het moeten levensvatbare, gezonde starters zijn, luidt het.

Een ander 'fundamenteel probleem' is het vinden van 'betaalbaar geld' om een onderneming op te starten. Lannoo wijst in dat verband op de mogelijkheden van een zogenaamde 'suikertante-lening'. Dat is het systeem waarbij vrienden en kennissen op een fiscaal vriendelijke manier geld kunnen lenen aan een starter.

Daarnaast wijst Lannoo nog op de 'schrik om risico te nemen'. Een belangrijke vraag van Unizo in dat verband, die de laatste weken al meermaals weerklonk, is de gelijkschakeling van het statuut van zelfstandigen aan dat van loontrekkenden.

Gedelegeerd-bestuurder Kris Peeters reageert nog afwachtend op het startersplan. Hij wil de voorstellen bekijken in de ondernemersconferentie.

Het aantal starters ligt in Vlaanderen 8.000 eenheden lager dan in 1998. Om hetzelfde niveau van dat jaar te halen, moeten er elk jaar 1.600 starters bijkomen bovenop het huidige groeicijfer, zegt Lannoo. Er is ook nood aan een generatiewissel, want 60 procent van de ondernemers is tussen de 40 en 60 jaar oud. Bovendien blijken drie van de vijf starters binnen de vijf jaar overkop te gaan, of ermee op te houden.

20544358

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud