UZ Gent ontkent schuld in overlijden patiënten

De patiënten die overleden zijn aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden in het Universitair Ziekenhuis Gent, zijn gewoon gestorven "door een progressie van hun ziekte". Dat zegt een woordvoerster van het UZ Gent in een eerste reactie op het nieuws dat er problemen zijn met hun bestralingstoestel.

(belga) Zeventien patiënten die in het Universitair Ziekenhuis Gent zijn behandeld voor een hersentumor zouden een verkeerde stralingsdosis hebben gekregen. Negen van de zeventien patiënten zijn overleden, meldt Le Soir. De software Brainlab zou aan de basis kunnen liggen van de stralingoverdosis. In Frankrijk, in Epinal, zijn al gelijkaardige problemen opgedoken. De afwijkingen aan het toestel in het Gentse ziekenhuis zouden zijn opgemerkt in maart.

Reactie

"Wij hebben correct gehandeld". Dat zegt de hoofdarts van het Universitair Ziekenhuis Gent, prof. dr. Renaat Peleman. "Wij hebben als eerste een probleem gesignaleerd dat zich ook moet hebben voorgedaan in andere ziekenhuizen". Toen het ziekenhuis in september de fout opmerkte met het bestralingstoestel, heeft het zelf de producent ingelicht, die op zijn beurt het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) alarmeerde.

'De mankementen aan het bestralingstoestel van het Universitair Ziekenhuis Gent zijn wellicht een alleenstaand probleem', besluit het FANC uit de gegevens die het nu heeft, aldus woordvoerster Françoise De Geest.

De apparatuur waarmee de kankerpatiënten behandeld zijn, was gecombineerd in een heel aparte constellatie. "Bij ons weten is er in België nog maar één apparaat van Brainlab, in een ziekenhuis in het Brusselse. Maar dat is een ander model, dat trouwens niet langer in gebruik is". Het FANC is normaliter op de hoogte van wie wat in zijn ziekenhuis heeft, want voor dergelijke apparatuur moet men eerst een vergunning aanvragen.

Het FANC kreeg weet van het Gentse probleem toen Elekta, de firma die de bestralingsapparatuur in het Gentse UZ heeft geïmplementeerd, aan de alarmbel trok. In de tweede helft van maart 2007 kreeg het agentschap van Elekta een brief waarin een probleem met een patiënt werd gesignaleerd, zegt De Geest. Er was fout bestraald en de tumor nam niet af.

Begin april startte het FANC dan met een onderzoek en morgen / woensdag zullen experts van het controleorgaan naar het UZ Gent gaan om ter plaatse de apparatuur te bekijken, met artsen en ander personeel te praten en de patiëntenlijsten te bekijken.

"De periode die wij zullen onderzoeken loopt van 2004 tot 2006", zegt De Geest. Volgens eerdere verklaringen van het ziekenhuis zijn alleen patiënten betrokken die tussen december 2005 en september 2006 bestraald werden. "Mogelijk hebben onze experts een veiligheidsmarge ingebouwd om te kijken of er voordien ook geen problemen waren", reageert De Geest.

Het FANC moet uitmaken of er wat schort aan de apparatuur of de combinatie. Of de foute bestraling ook schade heeft berokkend aan de patiënten en een eventueel vroegtijdig overleden in de hand gewerkt, is niet haar bevoegdheid. De Geest: "Dat moet het medische korps uitmaken". Met het verslag van het FANC kan de rechter later eventueel wel beter uitmaken wie aansprakelijk is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud