Vakbonden Financiën voeren dinsdag actie

(belga) - De vakbonden bij Financiën gaan dinsdag actie voeren. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag gezegd. De bonden willen de slechte gang van zaken bij de administratie aan de kaak stellen. 'Er is zo goed als geen controle meer', aldus de bonden.

De vakbondsacties bij Financiën beginnen een jaarlijkse traditie te worden. 'Elk jaar voeren we wel actie, maar elk jaar stijgt de ernst van de situatie', aldus Marc Nijs, CCOD-secretaris. 'De situatie is zo ernstig dat in het jaarverslag van Financiën al twee jaar het aantal belastingscontroles niet meer wordt vermeld. Men durft niet meer', aldus de vakbondsman.

De vakbonden klagen het gebrek aan sociale dialoog en het uithollen van het personeelsbestand aan. 'Dit jaar gaan er 820 mensen op pensioen. Er zijn 500 aanwervingen beloofd, maar in 2004 zullen er daarvan 250 worden gerealiseerd, waarvan een derde door contractuelen', aldus de CCOD-er. Het overleg over het personeelsplan 2005, dat op 1 december van toepassing wordt, moet zelfs nog van start gaan, aldus de bonden.

Dat heeft ook gevolgen voor de werking van de administratie. 'Alles loopt vierkant', luidt het. Zo beperkt men zich volgens de bonden voor de directe belastingen enkel nog tot het registreren van de aangiftes in de computer, om verjaringen uit te sluiten. 'Echte controles gebeuren zo goed als niet meer', aldus Nijs. Maar ook bij de andere afdelingen loopt het mank. Nijs verwijst onder meer naar de registratie van de erfenisrechten.

De vakbondsman legt de verantwoordelijkheid voor het falen van de administratie Financiën - goed voor 30.000 ambtenaren - bij de managers aan de top, maar vooral bij de politiek en de bevoegde minister, Didier Reynders. De bonden sluiten niet uit dat er na dinsdag nog meer acties zullen volgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud