Vakbonden MIVB staken derde vrijdag op rij

(belga) - In Brussel rijden sinds vrijdagochtend 4 uur geen bussen, trams en metrostellen meer. De drie vakbonden van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB staken al voor de derde vrijdag op rij. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk, het gebrek aan personeel en de slechte werkomstandighenden. Het verkeer in Brussel is door de actie iets drukker dan normaal.

'Er rijdt momenteel niets. De staking is algemeen', meldt Jean-Pierre Alvin van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. 'Alle grote busstelplaatsen (Haren, Delta en Molenbeek) worden geblokkeerd door stakingspiketten. Bij de trams is dat ook het geval. Wat de metro betreft zijn er wel enkele werkwilligen, maar ook daar zijn nog geen toestellen actief. Dat kan wel nog veranderen in de loop van de dag', luidde het.

De vakbonden beslisten woensdag opnieuw te staken na een positief verlopen verzoeningsvergadering zonder concrete resultaten. Directie en vakbonden kwam wel overeen om lokale werkgroepen op te richten die het specifieke probleem van de rittijden onder de loep zullen nemen.

Intussen zetten de vakbonden zelf de andere moeilijkheden op papier. Maandag volgt een nieuwe vergadering in paritair comité. Dinsdagavond consulteren de vakbonden waarschijnlijk opnieuw hun basis.

De bus-, tram- en metrobestuurders verwijten de bedrijfsleiding een onmenselijke personeelspolitiek en een slechte communicatie. Daarnaast vechten ze ook het nijpend tekort aan buschauffeurs aan en de onrealistische rij- en rusttijden. Al die factoren veroorzaken volgens hen stress.

Sinds kort steekt bovendien ook geweld tegen bestuurders opnieuw de kop op. Het personeel eist extra veiligheidsmaatregelen en voorts nog een evenwichtige verdeling van de diensten, een vermindering van het aantal diensten in twee prestaties en de erkenning van het beroep van metrobestuurder.

De aangekondigde staking duurt nog tot zaterdagochtend 01.00 uur.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud