Vakbonden tevreden over actiedag non-profit

(belga) - De vakbonden zijn tevreden over de nationale staking in de non-profitsector en de betogingen in de verschillende provincies. Zij noemen de actiedag, die de eisen voor meer personeel, een hoger loon en arbeidsduurvermindering kracht moeten bijzetten, een succes. In Vlaanderen en Brussel kwamen enkele duizenden personeelsleden op straat.

In Brussel stapte donderdagmiddag volgens de politie een duizendtal manifestanten mee in de betoging. De organiserende vakbonden hadden het over 1.200 tot 1.500 deelnemers. (foto: belga)

'De acties vandaag waren een succes', sprak Walter Cornelis van het christelijke LBC de betogers donderdagavond in Brussel toe. 'Vragen wij teveel?', zo verwees Cornelis naar de reactie van de bevoegde ministers als zouden de eisen van de non-profit, die naar schatting 3,7 miljard euro kosten, onrealistisch zijn. 'Wij zijn jarenlang verwaarloosd en nu presenteren wij de rekening', luidde het.

Eenzelfde geluid bij André Langenus van de socialistische bediendenvakbond BBTK. 'In Turnhout, Gent, Genk en Brussel zijn alles bij mekaar toch enkele duizenden mensen op straat gekomen', zo zei hij aan het persagentschap Belga. 'En in de ziekenhuizen is de stakingsoproep zeer goed gevolgd. Wij zijn dus tevreden.'

Maar ook Langenus is niet te spreken over de reactie van de ministers als zouden hun eisen financieel niet haalbaar zijn. 'Die uitspraken zijn ongehoord. Uiteraard gaat het om een groot bedrag. Maar de non-profit heeft al sinds 1995 geen opslag meer gehad, tenzij één procent in 2001', zo zegt hij. 'En dat terwijl de artsen elk jaar 3 procent krijgen. Er is nu dus een inhaalbeweging nodig.'

Hoopgevend vindt de vakbondsman wel dat Vlaams minister van Welzijn en Zorg, Inge Vervotte, de vakbonden vandaag heeft uitgenodigd voor een vergadering op 9 november. Daar zullen de werkdruk, pensioenen en opleiding in de sector aan bod komen. 'Ze maakt ook een opening voor een mogelijke loonsverhoging in 2006', zegt Langenus.

Met vertegenwoordigers van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte en zijn collega van Werk Freya Van den Bossche gaan de vakbonden opnieuw samenzitten op 8 november.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud