Van Biesen: 'Voorstel is ongrondwettelijk'

Open Vld-Kamerlid en gemeenteraadslid in Kraainem Luk Van Biesen zegt dat het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een volkstelling te houden in Brussel en in de Rand ongrondwettelijk is. Hij roept op om alleen die dingen te bespreken die grondwettelijk kunnen en mogen. "Voorstellen die alle grondwettelijke basis missen, zijn daarom storend en provocatief", vindt Van Biesen.

(belga) - Uit een advies van de Raad van State omtrent de grondwettelijkheid van volksraadplegingen blijkt dat er "grondwettelijk geen volksraadpleging, laat staan een talentelling in Brussel en de Vlaamse rand georganiseerd kan worden". Van Biesen stelt dat daar geen grondwettelijke basis voor is en dat de artikelen die voor herziening vatbaar zijn, niet toelaten dat een grondwettelijke basis gemaakt kan worden.

Voor de Open Vld'er moet het Octopusoverleg alle kansen krijgen om via gesprekken tot de uitbouw van een confederale staat te komen. "Om deze gesprekken de nodige kansen te geven, dient men alleen te bespreken wat besproken kan worden", stelt de politicus. Het voorstel van Di Rupo is volgens Van Biesen storend, provocatief en een vorm van obstructie.

Het Kamerlid voegt er nog aan toe dat de Franstaligen "moeten beseffen dat de uitbreiding van Brussel niet aan de orde zal komen, nu niet en morgen ook niet! ". "De nota Verhofstadt laat hier ook geen interpretatie toe: de grenzen liggen vast. Geen millimeter, geen morzel grond kan het voorwerp worden van het Octopusoverleg", besluit hij heftig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud