Van Brempt en De Lijn overleggen over veiligheid

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) overlegt maandag met de directie en de vakbonden van De Lijn over hoe de bestaande veiligheidsmaatregelen op de bussen en trams van de vervoersmaatschappij versterkt kunnen worden.

(belga) Het overleg vindt plaats naar aanleiding van het incident met dodelijke afloop zaterdag op een bus in Antwerpen. Daarbij liet een 54-jarige man het leven na een vechtpartij op een bus van De Lijn. De vermoedelijke daders zijn zes jongeren tussen 18 en 21 jaar. De man, een treinbestuurder bij de NMBS, wou tussenbeide komen toen de jongeren ruzie hadden. Hij werd aangevallen en overleed even later. De daders zijn voortvluchtig.

Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens zal bij het overleg aanwezig zijn. De gesprekken vinden om 15 uur plaats op het Antwerpse stadhuis. 'Wij wensen vandaag de sereniteit van het onderzoek te respecteren en gaan ons in overleg met minister Van Brempt maximaal voorbereiden op het overleg van morgen', zegt directeur-generaal Ingrid Lieten van De Lijn.

Ze herinnert eraan dat het veiligheidsbeleid van De Lijn op drie pijlers steunt: opleiding en training van chauffeurs, organisatorische en infrastructurele preventiemaatregelen en opvang van de chauffeurs na incidenten.

Voor alle voertuigen van De Lijn in Vlaanderen zijn 300 mensen aangesteld als controlepersoneel. Meer dan de helft (154) wordt ingezet op de bussen en trams in Antwerpen. Zesendertig lijnspotters houden een extra oogje in het zeil

Eerder had de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BBTB) meer maatregelen geƫist om de veiligheid op het openbaar vervoer te waarborgen. De Bond denkt onder meer aan camera's op de voertuigen en een noodknop voor de bestuurder. De BTTB wil ook een campagne voor meer hoffelijkheid lanceren. Door het toenemende klimaat van agressie in het openbaar vervoer stijgt de angst om te reageren op wangedrag van medereizigers, zo luidt het in een mededeling.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud