Van Quickenborne roept overheidsdiensten op prikklok af te schaffen

Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne reageert positief op de aankondiging van topambtenaar Frank Van Massenhove om de prikklok op zijn dienst "vanaf 1 januari 2008" af te schaffen. Van Quickenborne roept alle overheidsdiensten op het voorbeeld van deze ambtenaar te volgen.

(belga) "Alle afgedankte prikklokken zijn trouwens welkom in het Kafkamuseum", aldus de staatssecretaris zaterdag in een mededeling.

Van Massenhove is voorzitter van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Zijn administratie verhuist naar de Financietoren. In een gesprek met De Morgen zegt hij dat hij "straks in de Financietoren geen prikklok voor zijn mensen wil". "Wat is een prikklok? Je controleert of ze er zijn, niet of ze werken. Terwijl ik de voorbije twee jaar voor al mijn diensten en mijn mensen doelstellingen heb uitgeschreven in een strategisch plan. Daar zal ik hen op afrekenen: op wat ze doen. Ik wil die steriele controle weg en gewoon vertrouwen hebben in mijn mensen", aldus Van Massenhoven in de weekendeditie van de krant.

Eerder al besliste Rudy Aernoudt, de nieuwe topambtenaar van het Vlaamse departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie, de prikklok op zijn departement af te schaffen, aldus nog Van Quickenborne. Op het kabinet van de staatssecretaris wordt evenmin met een prikklok gewerkt.

"Prikklokken zijn compleet achterhaald. Ze zeggen niets over de kwaliteit van het geleverde werk. We moeten mensen afrekenen op het resultaat, niet op het aantal uur dat men ergens aanwezig is. Prikklokken staan symbool voor het wantrouwen van de overheid in haar personeel. We moeten juist vertrouwen hebben in de mensen", stelt Van Quickenborne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud