Advertentie

Van Rompuy formateur

©Photo News

Koning Albert II heeft Kamervoorzitter Herman Van Rompuy zondagavond belast met een formatieopdracht. De CD&V'er heeft die opdracht aanvaard. De kans is zeer groot dat Van Rompuy ook premier wordt van de nieuwe regering.

(belga/tijd) - Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) kwam rond 17u45 aan bij het kasteel van Laken. Koning Albert II ontbood hem een uur nadat koninklijk verkenner Wilfried Martens zijn eindrapport aan de vorst overhandigd had. Tijdens hun onderhoud vroeg koning Albert II Van Rompuy de formatie van een nieuwe regering op zich te nemen. De CD&V'er aanvaardde die opdracht.

Van Rompuy arriveerde in Laken zowat een uur nadat zijn partijgenoot en koninklijk verkenner Wilfried Martens het kasteel verlaten had. Martens was om 15 uur bij het kasteel van Laken aangekomen om koning Albert II zijn eindrapport over te maken. Het onderhoud tussen de vorst en de ex-premier duurde bijna twee uur.

Over de inhoud van het rapport wilde Martens na het gesprek niets kwijt. Bij het verlaten van het kasteel van Laken zei de CD&V'er dat het initiatief nu weer bij de koning ligt. Hij riep ook alle politieke partijen op hun verantwoordelijkheid op te nemen. 'Ik reken op de politieke wil van degenen die nu door de koning geroepen zullen worden', zei Martens. Die volgende bezoeker bleek dus Van Rompuy te zijn.

Vijf partijen 

Nu Van Rompuy tot formateur benoemd is, is het wel duidelijk dat de volgende regering zal bestaan uit dezelfde vijf partijen die ook onder leiding van Yves Leterme een regering vormen. De nieuwe ploeg zou tot 2011 moeten aanblijven.

De naam van Herman Van Rompuy deed al enkele dagen de ronde. Hij was voor alle meerderheidspartijen een aanvaardbare kandidaat-premier. Maar de Kamervoorzitter zelf had maar weinig zin in die functie, liet hij meermaals verstaan. Blijkbaar is hij toch overstag gegaan na aanhoudende druk van zijn partijgenoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud