Van Rompuy: 'Geen kilometerheffing'

©REUTERS

Een heffing op basis van het aantal afgelegde kilometers komt er niet. Dat zegt de woordvoerder van premier Herman Van Rompuy donderdag in een reactie op een aantal besparingsvoorstellen die in de media de ronde doen.

(belga) -De Franstalige krant Le Soir komt terug op een aantal pistes die de Hoge Raad voor Financiën naar voren schuift naar aanleiding van de opmaak van de begroting 2010 en 2011. Daarin is onder meer sprake van de invoering van een heffing op brandstof op basis van het aantal afgelegde kilometers, zowel voor vrachtwagens als voor personenwagens.'Dit voorstel ligt helemaal niet op tafel', laat de woordvoerder van de eerste minister weten. Hij wijst er overigens op dat rekeningrijden een bevoegdheid is van de deelstaten.

Naast een kilometerheffing stelt de HRF ook een verhoging van de heffing op stookolie voor, diesel uitgezonderd. Meer bepaald de belasting per ton CO2-uitstoot zou de hoogte ingaan. Omdat deze stijging met bijna 30 euro ten opzichte van de huidige heffing de energiefactuur van de gezinnen zal doen stijgen, stelt de Hoge Raad voor in ruil energiecheques uit te geven voor de laagste inkomens.

De HRF vindt ook dat het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens en tankkaarten moet verdwijnen.

Wat het vastgoed betreft, pleit de Hoge Raad er onder meer voor dat huiseigenaars verplicht een energieaudit van hun woning zouden moeten doorvoeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud