Vande Lanotte: 'BHV is probleem van de Franstaligen'

Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte vindt dat het debat over de staatshervorming moet gaan rond het werkgelegenheidsbeleid, eerder dan rond symbolen als de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Hij vindt dat dit 'een probleem is van de Franstaligen' en zal naar eigen zeggen niet toestaan dat Vlaanderen daar een grote prijs voor betaalt.

(belga) De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moet gesplitst worden om aan een arrest van het Arbitragehof tegemoet te komen. Dat zou eigenlijk al tegen de verkiezingen van volgend jaar moeten gebeuren, maar door de verkiezingdatum iets te vervroegen, zal die deadline met vier jaar opgeschoven worden.

Vande Lanotte wil geen inspanning meer doen om de kwestie te regelen. 'We hebben geprobeerd voor BHV een oplossing te vinden en het is niet geluk', zegt Vande Lanotte. Volgens hem is dit nu een probleem van de Franstaligen dat zij dan maar moeten oplossen en waarvoor zij moeten zeggen welke prijs ze willen betalen.

Wallonië heeft volgens de sp.a-voorzitter vroeger een zeer hoge prijs betaald voor een aantal symbooldossiers. Vande Lanotte wil niet dat Vlaanderen dezelfde fout maakt.'Als N-VA-voorzitter Bart De Wever dit zo belangrijk vindt, zal hij ervoor moeten betalen. Ik zal niet toestaan dat Vlaanderen hiervoor betaalt', zegt Vande Lanotte.

Vande Lanotte wil dat de staatshervorming draait rond het werkgelegenheidsbeleid, omdat de arbeidsmarkten in Vlaanderen en Wallonië grondig verschillen. Vlaanderen kampt met een gebrek aan juiste arbeidskrachten, Wallonië met een tekort aan arbeidsplaatsen.

De splitsing van de kinderbijslag of delen van de gezondheidszorg, thema's die Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) al aankaartte, zijn volgens hem thema's "van twintig jaar geleden"

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud