Vandenbroucke: Gerichte aanpak jeugdwerkloosheid veralgemenen

Vlaams minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) pleit ervoor het systeem van de directe aanpak van jongere laaggeschoolde werklozen - dat wordt getest in dertien Vlaamse steden en gemeenten - uit te breiden naar heel Vlaanderen. Hij hoopt daarvoor een sociaal akkoord te kunnen sluiten met werkgevers en vakbonden. Zo heeft de sp.a-minister dinsdag tijdens zijn 1 mei-toespraak in het Oost-Vlaamse Liedekerke verklaard.

(belga) Tussen maart 2005 en maart 2007 is de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen met meer dan een derde gedaald. De jeugdwerkloosheid zit mogelijk zelfs op een historisch dieptepunt. Toch is dat geen reden tot euforie. Zo zijn er nog steeds meer dan 30.000 werkzoekende jongeren, van wie meer dan de helft laaggeschoold is. Daar verder aan werken, is volgens Vandenbroucke de grote uitdaging. "We zullen de gebaande paden moeten verlaten", luidt het.

In dertien Vlaamse steden en gemeenten wordt al een aanpak voorzien waarbij jonge laaggeschoolde werklozen van bij de start worden begeleid en opgeleid. Daarbij wordt aan bedrijven gevraagd om extra inspanningen te doen voor jonge werklozen. Aan de jongeren zelf wordt gevraagd in te gaan op de geboden kansen. Door die aanpak is de werkloosheid van jongeren zonder diploma in de betrokken steden met gemiddeld een derde gedaald.

Vandenbroucke wil die aanpak veralgemenen in heel Vlaanderen. "We moeten die jongeren zonder diploma onmiddellijk bij de hand nemen en helpen bij het zoeken naar een job, we moeten opleidingen zoeken, en hen intensief begeleiden. We mogen niet stilzitten. Dat is onze inzet", aldus Vandenbroucke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud