Vandenbroucke investeert 35 miljoen in ICT voor scholen

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke investeert in 2007 en 2008 35 miljoen euro om de ICT-infrastructuur in de scholen te verbeteren. Er komt dit jaar ook een nieuwe investeringsgolf om de apparatuur in het technisch en beroepsonderwijs te vernieuwen.

(foto belga) Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke

(belga) - Informatie- en communicatietechnologie neemt een steeds belangrijkere plaats in in de maatschappij. Logischerwijs is het belangrijk dat het onderwijs daar op inspeelt.

ICT is al vrij goed geïntegreerd in het onderwijs. Van 1998 tot 2002 investeerde Vlaamse overheid bijna 93 miljoen euro in ICT-infrastructuur. Daarnaast steken de scholen zelf er eigen middelen in.

Binnenkort wordt ICT ook opgenomen in de eindtermen. De Vlaamse regering pleegde er al informeel overleg over en keurt ze volgens minister Vandenbroucke op korte termijn goed.

Om te vermijden dat die eindtermen worden ingevoerd op een moment dat (een deel van) het ICT-park al verouderd is, besliste Vandenbroucke om een extra financiële ICT-injectie te geven. Het gaat om 35 miljoen euro gespreid over twee jaar: 19 miljoen voor het basisonderwijs (14 miljoen in 2007 en 5 miljoen in 2008), 15 miljoen voor het secundair onderwijs (11 + 4) en 1,075 miljoen voor de centra voor basiseducatie.

Met het geld kan het ICT-park vernieuwd worden, kunnen scholen makkelijker de sprong naar breedbandinternet maken, moet de ICT-kloof tussen de verschillende scholen kleiner gemaakt worden en kan ICT in het algemeen beter geïntegreerd worden in het onderwijs. Dat laatste moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat pc en internet beter kunnen worden ingeschakeld bij het lesgeven, wat naar verluidt de leerprestaties en de motivatie van leerlingen bevordert.

Tot slot herhaalt Vandenbroucke het investeringsprogramma voor apparatuuur in het technisch en beroepsonderwijs. Daar is 10,5 miljoen euro of 175 euro per leerling mee gemoeid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud