Advertentie

Vandenbroucke ziet geen ruimte voor opslag

(belga) - De Vlaamse minister van Onderwijs en Werk, Frank Vandenbroucke, ziet de komende twee jaar geen ruimte voor opslag in het onderwijs, de non-profit, de openbare sector en de privé-sector. De vakbonden reageren woest op die uitspraak. 'Dit verscherpt enkel de situatie', stelt Walter Cornelis, nationaal-secretaris voor de non-profitsector bij de LBC-NVK.

De nationaal-secretaris was niet te spreken over de uitlatingen van Vandenbroucke. 'Hij moet zich met zijn eigen departement bezighouden', aldus Cornelis, die spreekt van 'zware provocaties'.

Ook de socialistische vakbond reageert scherp op de uitlatingen van de sp.a-minister. Werner van Heetvelde, federaal secretaris van de algemene centrale van het ABVV, waarschuwt voor een hete herfst.

Van Heetvelde wijst erop dat er bij het interprofessioneel akkoord een loonnorm zal worden afgesproken die wel ruimte laat voor loonsverhogingen in de particuliere sector. Dus zal de loonwig tussen social profit en de privé-sectoren nog groter worden.

De ABVV-er stelt dat, ook al is er begrip voor de budgettaire problemen van de Vlaamse overheid, dit geen excuus mag zijn om niets te doen. De vakbonden hebben een meerjarenplan gevraagd. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte zou al hebben laten verstaan dat de besparingen die nu werden gedaan vanaf 2006 budgettaire ruimte moesten geven. 'Vandaag gooit minister Vandenbroucke de deur voor 2006 ook al toe', aldus de vakbond.

Ook de Christelijke Onderwijs Centrale (COC) is ontgoocheld over de uitspraken van Vandenbroucke. Secretaris-generaal Jos Van Der Hoeven vraagt zich af of een evenwichtige CAO nog mogelijk is. Ook hij voorspelt moeilijke onderhandelingen. Het is nog te vroeg om te spreken over mogelijke acties.

In een interview met de krant De Standaard zegt Vandenbroucke dat van een verhoging van het vakantiegeld, zoals de vakbonden vragen, voorlopig geen sprake kan zijn. Van Der Hoeven zwaait echter met twee intersectorale CAO's, waarbij ook de Vlaamse regering zich engageert om voor eind 2004 een tijdspad uit te tekenen om het vakantiegeld te verhogen voor het onderwijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud