Vanhecke: versnippering van krachten

Het Vlaams Belang neemt akte van de overstap van Jurgen Verstrepen naar de lijst Dedecker.

(belga) '"Vanzelfsprekend kan zo'n irrationeel initiatief echter alleen maar leiden tot een versnippering van krachten en tot verloren stemmen', stelt partijvoorzitter Frank Vanhecke in een mededeling. 'Het is niet aangenaam een parlementslid te verliezen, maar ik heb geen schrik dat er andere parlementsleden zullen volgen', voegt hij eraan toe.

Vanhecke herinnert eraan dat Verstrepen reeds een paar maanden geleden in de media had gepleit om zelf kandidaat te zijn op een concurrerende lijst tegen het Vlaams Belang, naar eigen zeggen om de rechtse en Vlaamsgezinde krachten te versterken. De Vlaamsgezinde en rechtse politieke krachten in Vlaanderen kunnen volgens hem onmogelijk gediend zijn met overloperij en met politieke versnippering. 'Wie de 'Forza Flandria' zegt te dienen met een poging om het Vlaams Belang te verzwakken, is niet goed bezig', luidt het.

Jurgen Verstrepen had de voorbije weken het lijstduwerschap voor de Vlaams Belang kamerlijst in Antwerpen aanvaard, zodat het voor de partij merkwaardig is dat hij ondertussen aan het onderhandelen was met de lijst Dedecker. 'Het oordeel is nu aan de kiezer. Wij hebben er vertrouwen in', aldus nog Vanhecke, die niet bevreesd is dat er nog andere Vlaams Belangparlementsleden de overstap naar Lijst Dedecker zullen maken. Filip Dewinter ontkende dinsdag dat er binnen het partijbestuur een strekking Vanhecke-Morel en Dewinter-Annemans zou bestaan. Hij bevestigde wel dat hij Verstrepen steeds in het partijbestuur verdedigd heeft 'zoals elk lid van mijn fractie'.

Dewinter kijkt met gemengde gevoelens terug op de passage van Verstrepen bij het Vlaams Blok/Belang. 'We vonden elkaar rond de 'freedom of speech'. Wij waren net veroordeeld en Jurgen was binnen de media een paria wegens zijn programma 'zwart-wit'. Hij kon een jong publiek bewerken. Hij was tegelijk een meerwaarde en een buitenbeentje. Dat laatste zorgde soms problemen, zeker bij een streng geleide oppositiepartij als de onze', aldus Filip Dewinter.

De partijtop buigt zich intussen over de vraag wie de Antwerpse kamerlijst zal duwen. Een beslissing zal snel volgen, aldus nog Frank Vanhecke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud