VBO werpt ontslagregeling bedienden in debat over toplonen

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil dat er naast de ontslagvergoedingen voor topmanagers ook over de ontslagregeling voor bedienden gesproken wordt. Dat zei VBO-topman Pieter Timmermans zondag in de Zevende Dag (VRT). De bediendenbonden BBTK, LBC-NVK en CNE willen niet dat die zaken gekoppeld worden.

(belga) - De discussie over de hoge ontslagvergoedingen van toplui kwam deze week weer in de aandacht nadat bekend raakte dat Fortis deze zomer aan topman Gilbert Mittler 4 miljoen euro opzeg had uitgekeerd. De regering werkt aan een wettelijke regeling om deze opzegvergoedingen aan banden te leggen.

Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stelt voor om zo'n vergoeding te beperken tot maximum 18 maanden loon. Oppositiepartij sp.a wil dat het plafond op 12 maanden komt, zei kamerlid Bruno Tuybens zondag.

Het VBO is niet tegen een beperking en schoof eerder zelf een plafond van 18 maanden naar voor, zei directeur-generaal Timmersmans zondag. Maar hij vindt dat de wetgeving sluitend moet zijn en waarschuwt voor een discriminatie van topmanagers tegenover hogere bedienden. "Anders zullen er toch achterpoortjes gevonden worden", zei Timmermans.

"Ik ben tegen de graaicultuur, maar ook tegen de afgunstmaatschappij", zei Timmermans. "Ik vind dat het op zijn plaats is om eens een debat te hebben over opzegtermijnen in het algemeen", zei de VBO-topman. "De opzegtermijnen van onze bedienden liggen vijf, zes keer hoger dan het gemiddelde van Europa".

Open Vld wil voor nieuwe intreders op de arbeidsmarkt een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, waarbij er met een minimale en maximale opzegtermijn voor iedereen gewerkt wordt. "Ik denk dat dat de juiste oplossing is", zei Open Vld-minister Van Quickenborne.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck protesteerde tegen die koppeling. "Het kan niet zijn dat men de schandalige overdrijvingen van ceo's gaat gebruiken om de bedragen van de gewone bedienden dan ook maar even naar beneden te halen", zei hij. Een debat over gelijkheid tussen arbeiders en bedienden wil Cortebeeck wel voeren, "maar op basis van ernstige argumenten".

De bediendenbonden BBTK, LBC-NVK en CNE waarschuwden niet te aanvaarden dat de inperking van topvergoedingen vermengd wordt met de opzeggingstermijnen van bedienden. De vakbonden pleiten voor de inperking van "aberrante" vergoedingen van topmanagers, maar weigeren "het debat over de opzeggingstermijnen van de bedienden te laten inkapselen door een debat over topvergoedingen". "Het is gewoon onaanvaardbaar en onvoorstelbaar dat de opzegging van werknemers in relatie tot de topvergoedingen wordt gebracht."

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud