VCB wil extra logistieke terreinen en transportverbindingen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dringt er bij de Vlaamse overheid op aan meer bedrijventerreinen voor logistieke activiteiten toe te staan in buitengebieden, zoals nu al mogelijk is rond het Albertkanaal. Tegelijk vraagt de VCB dat een aantal belangrijke ontbrekende schakels in het Vlaamse transportnetwerk worden ingevuld. Dat laat de VCB donderdag weten in een communiqué.

(belga) De laatste zes jaar zijn in Vlaanderen 1.241 hectare terreinen voor logistieke activiteiten bijgekomen en 226 hectare voor industriegebouwen. Volgens de VCB tonen die cijfers aan hoe belangrijk logistiek in Vlaanderen is geworden. Toch kampt Vlaanderen met een acuut tekort aan bedrijventerreinen, vindt de VCB. 'Als er voor dit tekort niet snel een oplossing komt, dreigt een verhuizing van logistieke activiteiten naar de buurregio's', aldus de Confederatie.

De logistiek groeit nu het snelst in kleinere steden en in gemeenten in het buitengebied en veel minder in grotere centrumgemeenten. 'De inplanting van logistieke gebouwen wordt in grote mate bepaald door de nabijheid van grote verkeersassen en kan dus moeilijk beperkt worden tot stedelijke gebieden', vindt de VCB. 'Het is dan ook belangrijk dat de overheid bijkomende bedrijventerreinen toestaat in buitengebieden.'

Tevens wil de VCB dat de Vlaamse regering werk maakt van een aantal ontbrekende transportverbindingen. 'Vooral de ringwegen rond de grootste centrumsteden en de verbindingen van noord naar zuid, niet alleen in Limburg maar ook in de Kempen en in Oost-Vlaanderen, zijn problematisch', luidt het.

De VCB is dan ook tevreden met de oprichting van de NV Via-Invest om via alternatieve financiering op korte termijn een vijftal cruciale ontbrekende schakels te kunnen realiseren. De VCB dringt er wel op aan dat de NV al in 2008 operationeel wordt.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud