VDAB verscherpt taalbeleid

Anderstalige werkzoekenden in de Vlaamse Rand die door een gebrek aan kennis van het Nederlands geen passende job vinden, moeten voortaan verplicht een taalcursus volgen bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Dat maakte Vlaams minister van Werk Frank Vandenboucke (sp.a) gisteren bekend in het Vlaams Parlement.

(tijd) Anderstalige werkzoekenden in de Rand die ervan overtuigd zijn snel een job zonder cursus te kunnen vinden, mogen dat proberen. Maar als blijkt dat het na 3 tot 6 maanden nog steeds niet gelukt is en dat de Nederlandse taal wenselijk is voor een passende job, dan wordt een cursus functiegericht Nederlands verplicht. Die wordt ingelast in de trajectovereenkomst tussen de werkzoekende en de VDAB. Bij weigering stuurt de VDAB het dossier door naar de RVA, die de werkloosheidsvergoeding kan schorsen.

In Halle-Vilvoorde is 53 procent van de werkzoekenden niet-Nederlandstalig. 'Onhoudbaar', vindt Mark Demesmaeker (N-VA). Opvallend is dat vorig jaar amper 737 anderstaligen in de Rand een gratis cursus Nederlands volgden.

Vandenbroucke vraagt dat de VDAB in heel Vlaanderen een taalbeleid ontwikkelt om meer mensen aan de slag te helpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud