Verdachten terrorismeproces krijgen geen verdediging in Nederlands

(belga) - Dertien vermoedelijke leden van de moslimextremistische organisatie Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM) verschenen donderdagvoormiddag voor de Brusselse (Franstalige) rechtbank. Drie onder hen, die in Maaseik wonen, hebben gevraagd of hun advocaat in het Nederlands mag pleiten, maar dat werd hen geweigerd. Het ging om een voorbereidende zitting.

De drie zijn Nederlandstalig, maar staan voor de Franstalige rechtbank terecht omdat de andere verdachten Franstalig zijn. Ze vroegen of hun advocaten in het Nederlands mochten pleiten omdat hun eigen omgeving hun verdediging zou kunnen begrijpen en omdat de documenten in het strafdossier over hen in het Nederlands zijn opgesteld. De rechter wou daar echter niet op ingaan.

Daarentegen is het dossier van de verdachten die zich in het buitenland bevinden wel afgesplitst. 'De logica die daar achter schuilgaat, ontgaat mij', zei Gert Warson, advocaat van Rachid I. Deze zaak startte als een Nederlandstalige strafzaak omdat de feiten toen vooral in Maaseik hadden plaatsgevonden, maar veranderde van taalrol toen bleek dat de meerderheid van de verdachten Franstalig was.

De dertien verdachten staan onder meer terecht voor schriftvervalsing, onwettig verblijf in het land en lidmaatschap van een terroristische groep. De GICM zou banden hebben met Al Qaeda. Ze opereerden vanuit Brussel en Maaseik. Eén van hen wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan de bloedige aanslag in Casablanca. De groep zou ook logistiek de aanslagen in Madrid hebben ondersteund.

Na het proces over de GIA enkele jaren geleden en recent de processen rond Nisar Trabelsi en Tarek Maaroufi is dit het vierde proces in België over terrorisme. Het is echter de eerste keer dat de speciale terrorismewet van 2003 zal worden toegepast.

Zeven van de beklaagden zijn nog steeds aangehouden. Vijf anderen die niet aangehouden zijn, verschenen in persoon voor de rechtbank. Twee bleken afwezig te zijn. De zitting vond plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. Vooraf was echter al vastgelegd dat het donderdag om een voorbereidende zitting zou gaan. De zaak werd zodoende niet ten gronde behandeld. Dat gebeurt pas op 16 november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud