Verhofstadt III krijgt vertrouwen

©BELGA

De interim-regering Verhofstadt III heeft gisteren het vertrouwen van een ruime meerderheid van de Kamer gekregen. 97 kamerleden stemden voor, 46 tegen en een van de zes verkozenen van de NV-A onthield zich.

(belga/tijd) - De asymmetrische regering onder leiding van premier Guy Verhofstadt (Open VLD) kreeg zoals verwacht een meerderheid van twee derde van de volksvertegenwoordigers achter zich. Daarmee kan de vijfpartijenregering definitief aan het werk met een beperkt regeerprogramma.

Uiterlijk op 23 maart, Pasen, wil Verhofstadt de fakkel doorgeven aan CD&V-boegbeeld Yves Leterme. De stemming gisteren verliep meerderheid (CD&V/N-VA, Open VLD, PS, MR en cdH) tegen minderheid (de oppositiepartijen sp.a, Vlaams Belang, LDD en Ecolo/Groen! en FN). Van de zes verkozenen van de NV-A mocht er een zich onthouden bij de stemming. Het werd Sarah Smeyers.

De ministers van Institutionele Hervormingen Yves Leterme en Didier Reynders (MR) zullen in permanent contact staan met de deelregeringen over de staatshervorming. Dat kondigde premier Guy Verhofstadt aan na afloop van het Kamerdebat over de regeerverklaring.

De eerste minister riep de vier grote politieke families op deel te nemen aan het debat over de staatshervorming. Sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven zei tijdens het debat dat het veeleer tijd was voor een echte regering. ‘Het zou onverantwoord geweest zijn nog eens 80 dagen te wachten’, reageerde Verhofstadt.

Programma

De premier herhaalde dat de opdracht van de interim-regering beperkt is. ‘Het programma is sober, wat nodig is en wat noodzakelijk is. Zoals het in orde brengen van de begroting en een reeks sociale maatregelen. Verhofstadt zei ook dat het voorstel van de sp.a om het stookoliefonds uit te breiden niet haalbaar is. ‘Dat kost 120 miljoen euro’, rekende hij voor.

De premier herhaalde dat hij de komende weken en maanden vooral zal proberen het vertrouwen te herstellen. ‘Een verstandshuwelijk duurt meestal het langst’, gaf Verhofstadt aan het einde van het parlementaire debat aan.

Toch bleef het enthousiasme bij de regeringspartijen erg beperkt. De nieuwe CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten gaf zondagochtend zijn ‘waakzaam, maar geen blind vertrouwen’ aan de nieuwe regering. ‘Wij wilden een volwaardige regering met een programma voor vier jaar en met een eerste minister gesteund door de verkiezingsuitslag’, verklaarde Verherstraeten.

Volgens Gerolf Annemans van het Vlaams Belang liet CD&V een historische kans liggen om toch een staatshervorming te realiseren. ‘Vlaanderen heeft daarvoor maar één sleutel in handen: de vorming van een federale regering.

Nu geeft u die sleutel uit handen’, zei Annemans. Jean-Marie Dedecker omschreef de nieuwe bewindsploeg als ‘een regering van gebuisden die totaal geen rekening houdt met de wil van de kiezer’.

Open VLD-fractieleider Bart Tommelein verdedigde de interim-regering en loofde de prestatie van de eerste minister om een regering op de been te brengen. Verhofstadt is geslaagd in zijn ‘mission impossible’, klonk het. Tommelein benadrukte het belang van een staatshervorming.

‘’Nee’ zeggen aan een staatshervorming is geen optie, maar separatisme evenmin. Beide extremen voeden elkaar.’ De kernopdracht van de interim-regering moet volgens de Open VLD'er de creatie van meer jobs en een verdere lastenverlaging zijn. PS-voorzitter Elio Di Rupo riep iedereen op een stap naar elkaar toe te doen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud