Advertentie

Verhofstadt leidt Open VLD, Somers treedt af

©BELGA

Guy Verhofstadt neemt de voorzittershamer over van Bart Somers, die na het barslechte verkiezingsresultaat voor Open VLD ontslag heeft genomen als partijvoorzitter. Dat vernam De Tijd. Somers zegt zijn verantwoordelijkheden niet te willen ontlopen. ‘Ik neem de verantwoordelijkheid op mij van deze nederlaag. Nu gaan we rustig en sereen kijken wat we gaan doen. Over al of niet een oppositiekuur spreek ik mij niet uit. In de volle emotionaliteit van de avond heeft dat geen zin.’

(tijd) - 'Guy Verhofstadt zal als eerste ondervoorzitter het nu overnemen van Bart Somers', luidt het bij Open VLD, in afwachting van nieuwe voorzittersverkiezingen. De Brusselaars Guy Vanhengel en Sven Gatz lieten al weten zich beschikbaar te stellen voor het voorzitterschap van de partij. De Open VLD is de grootste Vlaamse partij geworden in Brussel.

In Vlaanderen is de uitslag voor Open VLD een zware tegenvaller geworden. De liberalen halen 15 procent, wat een verlies betekent van 4,8 procentpunt tegenover 2004. En dat hadden ze bij Open VLD niet zien aankomen, ook al waren de opiniepeilingen niet goed. Maandag komt het partijbestuur van Open VLD bijeen om zich te beraden, na de onverwacht slechte verkiezingsuitslag. Er zal eveneens worden nagegaan hoe het verder moet met het voorzitterschap, na het ontslag van Bart Somers.

Na CD&V grootste fractie

Ondanks het zware verlies, wordt Open VLD na de CD&V de grootste fractie in het Vlaams Parlement, ex-aquo met Vlaams Belang. In 2004 kwamen de liberalen nog als derde partij uit de stembusslag. 

Toen de eerste resultaten binnenkwamen, en duidelijk werd dat Open VLD naar een zware nederlaag ging, was hier en daar te horen dat de partij zich best zou herbronnen en voor een oppositiekuur zou kiezen. Maar geen van de partijkopstukken liet zich daar over uit. De top van Open VLD houdt alle opties open.

WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud