Verhofstadt ontkent uitstel belastinghervorming -update

(tijd/belga) - Premier Guy Verhofstadt (VLD) ontkent dat er een vertraging of een uitstel komt van de belastingverlaging. Hij is naar eigen zeggen 'verbouwereerd door het doelbewust verdraaien van zijn woorden over de belastinghervorming', aldus een mededeling woensdag.

Volgens de premier probeert men bewust verwarring te creëren tussen enerzijds de indexering van belastingschalen, die zoals vorig jaar ook nu in de bedrijfsvoorheffing wordt doorgerekend, en anderzijds de zogenaamde verdere decumul als onderdeel van de belastinghervorming. Die zal volgens Verhofstadt gebeuren langs de inkohiering, net zoals de vorige jaren.

De beloofde belastingverlaging is volgend jaar maar gedeeltelijk voelbaar in het loon. Net als in het voorbije jaar mogen de bedrijven bij de berekening van het nettoloon nog geen rekening houden met de belastinghervormingen.

Volgens Verhofstadt is er echter geen sprake van uitstel. Dat een aantal onderdelen van de belastinghervorming gebeurt langs de bedrijfsvoorheffing en een aantal andere onderdelen gebeurt via de inkohiering, werd volgens de eerste minister zowel meegedeeld als goedgekeurd door het parlement naar aanleiding van de wet van 10 augustus 2001.

Eerder had de federale minister van Financiën Didier Reynders (MR) al laten weten dat de timing die voorzien is in de wet wordt gerespecteerd.

Maar CD&V-parlementslid Carl Devlies spreekt dit tegen. Hij zegt dat hij de premier vorige maand in de Kamer had gevraagd of de bedrijfsvoorheffing volgend jaar wordt aangepast. Verhofstadt zou dit toen hebben bevestigd. Maar de eerste minister zegt nu dat hij het toen had over de indexering van de belastingschalen, en niet over de bedrijfsvoorheffing.

In het persbericht betreurt Verhofstadt dat er 'een zelfde politiek spel wordt opgevoerd rond de belastinghervorming, precies op een moment dat de timing strikt wordt uitgevoerd'. 'Zoals het IMF gisteren aangaf, is deze belastinghervorming de motor van de betere economische prestaties van ons land. Nu twijfel zaaien over de uitvoering hiervan is een doelbewuste poging om het economische klimaat te ondermijnen', besluit de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud