Verhofstadt op politiek voorplan

©Photo News

Koning Albert II heeft ontslagnemend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) gevraagd op zeer korte termijn te informeren hoe de politieke impasse kan worden doorbroken. Verhofstadt wil de conventie voor een staatshervorming van start doen gaan. En hij gaat uitzoeken hoe dringende dossiers, zoals de begroting, in lopende zaken kunnen worden aangepakt.

De koning is zijn geduld kwijt. Hij wacht niet op de volgende zet van Yves Leterme (CD&V), maar heeft ontslagnemend premier Guy Verhofstadt gevraagd hem te informeren over uitwegen uit de politieke crisis. Gisteravond nam Verhofstadt al contact op met Leterme.

Verhofstadt wil dat het debat over de staatshervorming snel wordt opgestart. En hij wil een kader creëren waardoor dringende dossiers toch in lopende zaken kunnen worden aangepakt, in afwachting van een nieuwe regering.

Volgens Verhofstadt zal geen stabiele regering kunnen worden gevormd als er geen werk wordt gemaakt van een grondige staatshervorming. Zelf zal hij geen oplossingen zoeken voor de staatshervorming. Wel wil hij dat de geplande conventie snel van start kan gaan, onder leiding van de voorzitters van Kamer en Senaat.

Dringende dossiers

Omdat de formatie zo lang aansleept, wil Verhofstadt meer armslag in lopende zaken. Er liggen dringende dossiers op tafel die moeten worden aangepakt, zoals de begroting. Maar ook de bedrijfswereld en de vakbonden willen dat er wordt opgetreden.

Op de financiële markten staan de knipperlichten eveneens op rood. Het verschil tussen de Belgische langetermijnrente en de rente in de andere eurolanden steeg gisteren andermaal met 2 tot 3 basispunten. Het renteverschil tussen België en Duitsland bedraagt nu al 24 basispunten. In normale omstandigheden bedraagt die spread zo'n 7 basispunten. Beleggers eisen dus een duidelijk hogere risicopremie om in Belgische overheidsobligaties te beleggen.

Om in lopende zaken toch voort te kunnen doen, zal het parlement een belangrijke rol moeten spelen. Verhofstadt beschikt met paars niet langer over een meerderheid. CD&V/N-VA lijkt bereid vanuit het parlement het minderheidskabinet van Verhofstadt in lopende zaken te ondersteunen.

Verhofstadt zal geen nieuwe regering - zelfs geen noodregering - op de been brengen. Dat blijft de politieke verantwoordelijkheid van Leterme & co, de overwinnaars van de verkiezingen van 10 juni. Ook zal het kartel CD&V/N-VA voor zijn verantwoordelijkheid worden geplaatst in de conventie, waar gezocht moet worden naar een tweederdemeerderheid voor een staatshervorming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud