Verhofstadt opnieuw naar de koning

©REUTERS

Premier Guy Verhofstadt bezocht maandag om 17.00 uur voor de tweede keer de koning. Koning Albert II ontving de uittredende eerste minister maandagvoormiddag om 11.30 uur al een keer. Na afloop ontstond echter nog geen duidelijkheid over de rol die Verhofstadt zou kunnen spelen in de huidige politieke situatie. Deze keer zou dat wel het geval zijn, meldt het persagentschap Belga.Meerdere bronnen gaven al aan dat Guy Verhofstadt terug op het toneel zou verschijnen.

De opdracht zou maar enkele maanden in beslag mogen nemen. Als hoofdopdrachten zou 'Verhofstadt III' het opmaken van een begroting 2008 en het onderhandelen en realiseren van een staatshervorming krijgen.

Zondag had Verhofstadt nog een onderhoud met MR-voorzitter Didier Reynders. De premier hield zich na de verkiezingen op de vlakte en legde, op zijn speech op koningsdag na, geen enkele verklaring af.

Open Vld

Open Vld is gekant tegen een noodregering, maar wil dat de regering van lopende zaken in overleg met het parlement de problemen die opduiken en waarmee de mensen worden geconfronteerd, kan aanpakken. Dat verklaarde partijvoorzitter Bart Somers maandag na afloop van een 'intensief' partijbestuur. Ook de Vlaamse socialisten kanten zich tegen een noodregering.

Het land zit in een diepe politieke crisis en Open Vld wil zich verantwoordelijk opstellen, zei Somers. De Vlaamse liberalen zijn er van overtuigd dat het niet meer mogelijk is een federale regering op de been te brengen zonder eerst werk te maken van een echte staatshervorming. Die moet zorgen voor een nieuw evenwicht tussen de gemeenschappen en tussen de federale staat en de deelstaten.

Somers herhaalde daarbij zijn oproep aan CD&V en cdH om het onderling eens te raken over de krijtlijnen en doelstellingen van een staatshervorming. Hij riep iedereen, 'inzonderheid zij die de verkiezingen hebben gewonnen', op de borst nat te maken en geen spelletjes te spelen.

In afwachting van die nieuwe staatshervorming, moet de regering van lopende zaken de problemen die opduiken, kunnen aanpakken. De liberale voorzitter verwees daarbij naar het veiligheidsplan van de politie. Dat moet gebeuren in overleg met en onder controle van het parlement en gestoeld op een brede consensus. Paars heeft momenteel 75 op 150 zetels in de Kamer.

Het gaat dus om een uitbreiding van de lopende zaken. Het parlement zou daarbij geval per geval bekijken. Het initiatief zou kunnen uitgaan van de regering of van het parlement zelf. De voormalige Kamervoorzitter Herman De Croo wijst er daarbij op dat volgende week de commissies zich gaan buigen over een soort mini-programmawet. Hij geeft toe dat het idee op het randje is van de grondwettelijke geplogenheden, maar dat het zou gebeuren uit noodzaak, gezien de praktische problemen die zich opstapelen.

Open Vld wil niet horen van een noodregering. 'Het is te gemakkelijk Guy Verhofstadt te vragen nu alle problemen op te lossen die zich de voorbije weken en maanden hebben opgestapeld', zei Somers. Hij zou dan ook geen dienst doen als communautaire ontmijner. Volgens de partijvoorzitter is Verhofstadt zelf geen vragende partij voor de rol die hem nu wordt toebedeeld. 'Hij is het lijdend voorwerp van de crisis die we nu meemaken', stelde Somers.

Foto Reuters

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud