Verhofstadt promoot België als centrum voor pan-Europese pensioenfondsen

Na de promotie voor de notionele intrest in zowat alle uithoeken van de wereld, is premier Guy Verhofstadt dinsdag naar Genève getrokken om de nieuwe wettelijke bepalingen voor te stellen waardoor België een belangrijk centrum voor pan-Europese pensioenfondsen kan worden. Dat moet onder meer gebeuren dankzij een vrijstelling van taksen.

(belga) De premier is vergezeld van minister van Financiën Didier Reynders (MR) en diens collega van Pensioenen Bruno Tobback (sp.a), en van specialisten van Financiën en de bankcommissie. De voorstelling van de nieuwe Belgische wetgeving vond plaats in het Château de Pregny, voor een 150-tal verantwoordelijken en beheerders van pensioenfondsen.

België is één van de eerste EU-landen die de Europese richtlijn die transnationale pensioenfondsen mogelijk maakt, omzet in Belgisch recht. De fondsen kunnen in een land worden opgericht zonder dat er enige heffing verschuldigd is.

Momenteel hebben heel wat multinationale ondernemingen een pensioenfonds in elk land waar ze actief zijn. De centralisering van alle fondsen in één land maakt een efficiënter beheer en een grotere expertise mogelijk. Ook de mobiliteit van de werknemers naar een zetel in een ander land wordt vergemakkelijkt, omdat de rechten op een aanvullend pensioen kunnen meegenomen worden.

De regering hoopt de pan-Europese pensioenfondsen naar België te kunnen lokken door een zeer interessant fiscaal regime, aangezien er geen heffing op de meerwaarde wordt aangerekend. België heeft bovendien een uitgebreid arsenaal aan akkoorden gesloten om dubbele belastingen te vermijden en beschikt over een systeem van ruling. Een pensioenfonds dat zich in België vestigt, kan met de belastingsadministratie een rulingakkoord sluiten waardoor ze zekerheid hebben over hun fiscale dossier voor een (hernieuwbare) periode van vijf jaar.

Didier Reynders verzekerde dinsdag op vragen dat er een grote consensus over het systeem bestaat tussen socialisten en liberalen.

De komst van de pan-Europese pensioenfondsen naar België is erg welkom wegens het einde van de coördinatiecentra tegen eind 2009.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud