Verhofstadt: 'Regering voert hervormingen hoe dan ook door'

(tijd/belga) - De federale regering zal de hervormingen die bepaald zijn in het zogenaamde Generatiepact over het loopbaaneinde hoe dan ook doorvoeren. Dat heeft eerste minister Guy Verhofstadt (VLD) dinsdag verklaard nadat het ACV, ABVV en het ACLVB het pact formeel afwezen. De bonden werken nu aan een actieplan, dat tegen het einde van de maand moet uitmonden in een manifestatie die wordt ondersteund door stakingsacties.

Foto (Belga): Leden van zowel de christelijke als de socialistische vakbonden betoogden dinsdagochtend in Seraing tegen de plannen van de federale regering.

De Algemene Raad van het ACV verwierp dinsdag het Generatiepact van de federale regering. Ook de liberale vakbond maakte dinsdag bekend het akkoord niet te aanvaarden. Het socialistische ABVV heeft het pact dinsdag formeel verworpen. De bond roept op tot werkonderbrekingen met het statuur van een 24-uursstaking, gekoppeld aan een manifestatie.

ACV-secretaris Luc Cortebeeck kondigde na afloop van de Algemene Raad aan dat er een manifestatie komt die kan worden ondersteund door stakingsacties. De verschillende ACV-centrales beslissen zelf of er al dan niet wordt gestaakt.

De metaalvakbond ACV-Metaal had het generatiepact over de eindeloopbaan eerder verworpen en stelde een 24-uursstaking en een betoging voor op 28 oktober De christelijke vakbond voor het openbaar vervoer verwierp de federale nota over het loopbaaneinde al. Ook de grootste christelijke centrale, de bediendencentrale LBC-NVK, verwerpt de federale nota. De Waalse tegenhanger CNE gaf het Generatiepact eveneens een onvoldoende.

Premier Verhofstadt (VLD) riep dinsdag iedereen op om verder samen verantwoordelijkheid te nemen. Hij rekent erop dat iedereen aan het overleg deelneemt om het generatiepact in de praktijk om te zetten.

'Ik begrijp dat de vakbonden de bezorgdheid van hun leden moeten uitdragen. Maar wilde acties en stakingen zijn zeker niet de juiste aanpak', verklaarde Verhofstadt in een toespraak naar aanleiding van 40 jaar Bayer in België.

Volgens de premier zullen acties en stakingen de noodzakelijke hervormingen niet verhinderen, laat staan stopzetten. 'Die hervormingen, hoe moeilijk ook, zal de regering hoe dan ook doorvoeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud