Verhofstadt slaat mea culpa

Open Vld-voorzitter Guy Verhofstadt vindt dat zijn generatie schuld heeft aan de recente verkiezingsnederlaag van zijn partij en dat zij niet meer aan het hoofd van Open Vld kan staan. Die schuldbekentenis deed hij zondag in De Zevende Dag.

(belga/tijd) - Verhofstadt erkende dat Open Vld zich sinds 2004 in een moeilijke positie bevindt. Er was een gebrek aan eendracht, geen toekomstig profiel en geen tactische visie, waardoor de partij op 7 juni 400.000 kiezers verloor, stelde het liberale boegbeeld.

Voor hem moet de leiding van de partij nu in handen komen van de jongeren. Wie van de jongeren zijn voorkeur heeft, wilde hij niet kwijt.

Op vtm voegde Guy Verhofstadt er nog aan toe dat dit niet betekent dat hij geen rol meer zal spelen binnen Open Vld, 'maar daar zal de nieuwe leiding over beslissen', antwoordde hij op de vraag of hij bij de komende federale verkiezingen nog het boegbeeld zal zijn.

Open VLD organiseert op 5 december voorzittersverkiezingen. 'Bij verkiezingen op 5 december zullen de leden beslissen welke voorzitter het best dit project van de toekomst belichaamt', luidde het zaterdag in een persbericht van de Vlaamse liberale partij.

Nieuw is dat de voorzitter samen met zijn of haar programma ook twee ‘running mates’ presenteert: een ondervoorzitter als politiek secretaris en een ondervoorzitter voor de politieke organisatie.

Teamspelers

Die mensen zullen zich als team aan de leden presenteren. 'Wij zijn ervan overtuigd dat onze partij en de politiek in het algemeen meer dan ooit behoefte heeft aan teamspelers', klonk het.
 
De belangrijkste taak van de voorzitter en de ondervoorzitters wordt volgens de Open VLD het tot stand brengen en uitdragen van het nieuwe politieke project. 'Het partijbestuur en de verenigde fracties van Open Vld willen op die manier van Open Vld opnieuw de inspirerende en toekomstgerichte kracht kunnen maken die ons land nodig heeft', luidde het.

Voorzittersverkiezingen

De discussie over de organisatie van voorzittersverkiezingen voor eind dit jaar stond hoog op de agenda van de fractiedagen van de Open VLD. Na de nederlaag van Open Vld bij de regionale verkiezingen eerder dit jaar stapte toenmalig voorzitter Bart Somers op. Guy Verhofstadt nam als eerste ondervoorzitter het roer over. De voorbije dagen was druk gespeculeerd of Verhofstadt moest doorgaan als voorzitter ad interim om chaos in de partij te vermijden.

De leden van Open VLD beslisten in Oostende ook een 'toekomstcongres' te organiseren op 8 en 9 mei volgend jaar. 'Op dat congres zal de partij antwoorden formuleren op grote vraagstukken als het herstel van de rechtstaat, de arbeidsmarkt, de economie, de pensioenen, de armoede, het buitenlandse beleid, ethische kwesties en het kiesstelsel', klonk het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud