Verhofstadt verwacht economische groei van 0,7 procent

(belga) - President George Bush voorziet in zijn maandag gepresenteerde begroting een groei van de Amerikaanse economie dit jaar van 0,7 procent. Volgend jaar zal de stijging 3,8 procent zijn.

Bush' begrotingsvoorstellen zijn in lijn met zijn toespraak voor het Congres van vorige week. In zijn eerste State of the Union kondigde hij al aan dat de totale uitgaven 2.128 miljard dollar (2.374 miljard euro) bedragen. Daarmee stijgen over het begrotingsjaar, dat loopt van oktober 2002 tot september 2003, de overheidsbestedingen met 3,7 procent en ontstaat er voor het eerst sinds vier jaar weer een tekort. Dat is voor die periode begroot op 106 miljard dollar (118 miljard euro).

Zoals Bush eerder aangaf nemen de defensie-uitgaven enorm toe. Het budget, waarmee de oorlog tegen het terrorisme moet worden gefinancierd, groeit met 15 procent tot 379,3 miljard dollar (423 miljard euro), de grootste stijging sinds 20 jaar.

Meer geld voor het militaire apparaat komt ook vrij door te bezuinigen op binnenlandse bestedingen. Bush spreekt in een begeleidende brief van "nieuwe realiteiten waarmee de natie wordt geconfronteerd". Daarnaast vraagt Bush in zijn begrotingsvoorstel voor de komende tien jaar een belastingverlaging van 591 miljard dollar (660 miljard euro).

De regering voorziet een werkloosheidspercentage van 5,9 procent. In 2003 is dat iets teruggelopen tot 5,5 procent. In de voorstellen gaat Bush uit van een inflatie voor dit jaar van 1,8 procent. Voor 2003 wordt een prijsstijging van 2,2 procent verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud