Verhofstadt wil regering voor kerstmis

Premier Guy Verhofstadt (Open VLD) riep maandagavond de voorzitters van CD&V/N-VA, Open VLD, MR en PS bijeen om voor Kerstmis een interim-regering op de been te brengen. Maar de onderhandelaars zijn er nog niet uit of ook het cdH deel mag uitmaken van zo'n interim-regering.

(tijd) - Eerder maandag werd al duidelijk dat zo'n interim-regering zal worden geleid door Verhofstadt. Die overgangsregering zal dringende sociaaleconomische dossiers moeten aanpakken, zoals de opmaak van de begroting voor 2008. Als alles volgens plan loopt, zal Verhofstadt op uiterlijk 23 maart, Pasen, de fakkel doorgeven aan CD&V-kopstuk Yves Leterme. Dat is het scenario.

Van Kerstmis tot Pasen moet er, volgens Yves Leterme, werk worden gemaakt van een brede coalitie, die over een tweederdemeerderheid beschikt, zodat een grote staatshervorming kan worden gerealiseerd. In de drie maanden tot Pasen is het aan Leterme om uitzicht te krijgen op zo'n grote staatshervorming.

Maar zover waren we gisteren nog niet. Tijdens de vergadering in de Wetstraat 16 lag de vraag voor of het cdH van Joëlle Milquet al dan niet deel zal uitmaken van die interim-regering. De Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur (MR) willen niet dat én de PS én het cdH in die interim-regering zitten. CD&V en vooral de PS willen wel dat cdH erbij is.

De vergadering eindigde gisterenavond na 1,5 uur zonder veel resultaat. Verhofstadt vervolgt zijn overleg vandaag, mèt cdH.

Verhofstadt werkt aan creatieve oplossingen. Zo ligt het scenario op tafel om het cdH buiten de regering te houden, maar de partij wel een 'technische minister' te geven. PS of CD&V zou dan wel een ministerpost moeten opofferen.

Niet iedereen deelt het optimisme dat er snel een interim-regering op de been kan worden gebracht. Als het niet lukt voor Kerstmis, zal volgens Karel De Gucht (Open VLD) en Bart Somers (Open VLD) de druk toenemen om verkiezingen uit te schrijven. WVDV/KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud