'Verkeerd signaal'

(belga) - De ondernemersorganisatie UNIZO is niet te spreken over de maatregel van de procureur van Oudenaarde om zogenaamde 'kleine criminaliteit' te seponeren. UNIZO spreekt van 'een verkeerd signaal waarbij de nu al bestaande banalisering van onder meer winkeldiefstal nu nog wordt versterkt'. 'Bovendien druist het in tegen het rechtsgevoel van de slachtoffers, in casu de getroffen ondernemers', zegt Unizo.

Volgens UNIZO is winkelcriminaliteit binnen de detailhandel een zwaar onderschat probleem. Bovendien doen meer dan de helft van de ondernemers bijna nooit aangifte, blijkt uit een enquête, omdat dit te veel tijd in beslag neemt of omdat er toch geen gevolg aan gegeven wordt.

De KMO-organisatie heeft zelf voorstellen voor een 'meer doeltreffende aanpak van de kleine criminaliteit'. Zo wil de organisatie onder meer een elektronische aangifte om de procedure sneller en eenvoudiger te maken en een databank met 'veelplegers' die de handelaars kunnen consulteren. UNIZO wil ook met de overheid overleggen om winkeliers de mogelijkheid te geven om, in bepaalde gevallen een afbeelding van winkeldieven op te hangen in de bestolen zaak 'bij wijze van waarschuwing en opsporing'.

Premier Guy Verhofstadt heeft begrip voor het standpunt van UNIZO. Volgens Verhofstadt 'is er niet zoiets als kleine onbelangrijke winkeldiefstallen'. Hij wil dat dit soort misdrijven 'met dezelfde energie en daadkracht wordt vervolgd', zegt zijn woordvoerder.

De politieke partijen CD&V, N-VA en Vlaams Belang vinden dat de maatregel van de procureur zal leiden tot meer straffeloosheid.

24992330

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud