Verlenging lagere BTW voor woningrenovatie goedgekeurd

(belga) - De Europese Commissie aanvaardt de vraag van de EU-lidstaten om de BTW-verlaging op de arbeidsintensieve diensten met twee jaar te verlengen. Hierdoor krijgt de Belgische overheid de kans de BTW-verlaging voor de woningrenovatie te verlengen tot eind 2005.

De Belgische bouwsector heeft al tevreden gereageerd. De Confederatie Bouw hoopt dat de regering snel een koninklijk besluit neemt, zodat het publiek volledige duidelijkheid krijgt. Op Europees niveau wordt namelijk enkel de mogelijkheid gecreëerd, de effectieve realisatie moet op Belgisch niveau gebeuren.

Een verlaging voor de horeca hoort niet tot de mogelijkheden. Daarvoor is de structurele herziening nodig. De Fransen willen dit dossier nog bespreken op de komende Europese Top, vrijdag en zaterdag. De kans op een akkoord over een lagere BTW voor onder meer de horeca is echter zo goed als uitgesloten.

Eind dit jaar loopt het Europese proefproject af over een verlaagd BTW-tarief voor sommige arbeidsintensieve diensten. Via dat proefproject past België een BTW toe van 6 in plaats van 21 procent voor de renovatie en verbouwingen van woningen tussen vijf en vijftien jaar. Ook fiets-, kledij- en schoenherstellingen genieten het lagere tarief.

Het EU-commissielid voor Fiscaliteit, Frits Bolkestein, wou het proefproject niet verlengen. Volgens Bolkestein zorgt de lagere BTW voor arbeidsintensieve diensten niet voor extra jobs. Maar Nacebo, de Vlaamse KMO-bouwfederatie, waarschuwt voor een verlies van 7.000 jobs als vanaf volgend jaar meer BTW betaald moet worden voor renovatiewerken. Bovendien dreigt veel meer werk in het zwarte circuit terecht te komen, stelt Nacebo.

Bolkestein staat onder grote druk het proefproject toch te verlengen. De EU-ministers van Financiën spraken zich twee weken geleden unaniem uit voor een verlenging van het systeem met twee jaar. Ook een meerderheid in het Europees Parlement wil het proefproject voortzetten.

Vandaag heeft de voltallige Europese Commissie het dossier goedgekeurd. JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud