Verontwaardiging in Kinshasa na uitspraken van De Gucht

(belga) - De overgangsregering van de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft maandag haar verontwaardiging laten blijken na de "onvriendelijke" uitspraken tegenover Kinshasa van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht.

"Het Congolese ministerie van buitenlandse zaken en internationale samenwerking heeft met verstomming en verontwaardiging kennis genomen van de negatieve beoordeling van de Congolese politieke klasse door de Belgische minister", zo luidt het in een officieel communiqué.

De "tendentieuze" uitlatingen van De Gucht hebben de regering in Kinshasa dermate geërgerd dat de Congolese president Joseph Kabila een speciale gezant heeft afgevaardigd om De Gucht om meer uitleg te vragen tijdens een bezoek aan Bujumbura (Burundi).

"Het zijn onvriendelijke uitspraken bij de eerste ontmoeting met de Congolese autoriteiten van een minister van een land met hetwelke de DRC de samenwerking opnieuw wil opnemen. Een samenwerking die gedurende jaren was onderbroken", zo klinkt het nog.

Maar de Congolese autoriteiten weigeren een nieuwe polemiek te starten. "De uitspraken zijn een gevolg van een zeker gebrek aan kennis van de complexe politieke situatie die de DRC doormaakt", zo staat nog in het communiqué te lezen.

22194712

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud