Verougstraete en Van Buggenhout in verdenking gesteld in Fortis-dossier

Christian Van Buggenhout ©BELGA

Ivan Verougstraete, de voorzitter van het Hof van Cassatie, en Christian Van Buggenhout, de advocaat van de Belgische staat in de Fortis-zaak, zijn in verdenking gesteld in het strafonderzoek naar lekken rond het Fortis-arrest. Dat raakte woensdagavond bekend, onder meer via de VRT-redactie. Met Verougstraete raakt een van de hoogste magistraten van het land formeel betrokken bij Fortisgate, net als een van de belangrijkste zakenadvocaten.

(tijd/belga) - Beiden worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de lekken over het arrest van het Brusselse hof van beroep van 12 december 2008 over de ontmanteling van Fortis. Die lekken maakten dat een aantal mensen op de hoogte waren van het arrest nog voor het bekendgemaakt werd.  

De inverdenkingstelling gebeurde door Henri Heimans, de Gentse raadsheer-onderzoeksrechter die de zaak uitspit. Eerder werd al Christine Schurmans, een van de drie rechters van de kamer van het hof van beroep die het arrest velde, in verdenking gesteld.

De Tijd had al eerder gemeld dat er een onderzoek was opgestart naar de rol van Verougstraete in het dossier, waarmee het gerechtelijk onderzoek naar de lekken was opgeklommen naar het hoogste echelon van het Belgische gerecht. Tegen Verougstraete liep er ook al een tuchtonderzoek.

Van Buggenhout

Tevoren raakte eveneens al bekend dat Van Bruggenhout, die namens de federale overheid optrad in de rechtszaak over de verkoop van Fortis, informatie had over het arrest voor dat formeel geveld werd. De advocaat zou informatie gekregen hebben via een vriendin van rechter Schurmans. Van Buggenhout verwierf eerder bekendheid als curator van het failliete Sabena.   

In maart moest de advocaat al getuigen voor de parlementaire onderzoekscommissie over zijn rol in de hele Fortis-saga, maar wijzer werden de parlementsleden toen niet. De advocaat van de Belgische staat wilde de eed toen niet afleggen en kon omwille van zijn beroepsgeheim niet getuigen.

Via zijn advocaat Hans Rieder laat Van Buggenhout weten dat hij blij is met de inverdenkingstelling, aldus de VRT-nieuwsredactie. Hij kan op die manier meewerken aan het strafonderzoek, waaruit volgens hem zal blijken dat hem niets ten laste zal worden gelegd. Het onderzoek wordt normaal gezien eind deze maand afgerond. 

BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud