Advertentie

'Vertrouwen' sleutelwoord in regeringsverklaring

©Photo News

De nieuwe eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) heeft in zijn regeringsverklaring op oudejaarsavond voor het parlement benadrukt dat zijn nieuwe regering alles in het werk moet stellen om het vertrouwen bij de burger te herstellen.

(tijd) - De regering vraagt het vertrouwen om het regeerakkoord van de vorige regering-Leterme 'in zijn geheel' uit te voeren, zei de premier. Het economisch relanceplan en het recent afgesloten interprofessioneel akkoord moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Zekerheid

Het woord 'vertrouwen', liep als een rode draad door de verklaring van Van Rompuy. De financiële crisis en de politieke crisismomenten maakten van 2008 een jaar van politieke onzekerheid. 'Het is dus belangrijk dat de burgers een groot gevoel van zekerheid en vertrouwen krijgen', zei de premier. 'De nieuwe regering moest snel tot stand komen, andermaal om in tijden van economische onzekerheid stabiliteit te geven', aldus Van Rompuy.

Economisch herstel moet zorgen voor een opleving van het vertrouwen en daarom moet het economisch relanceplan dat de regering-Leterme uitwerkte 'zo snel mogelijk worden uitgevoerd', net als het interprofessioneel akkoord. 'Al die elementen zijn bouwstenen om precies meer vertrouwen te geven en te krijgen in de toekomst'.

Niet alleen de economie kreeg een knauw het afgelopen jaar. Ook de werking van de instellingen kwam onder druk te staan. De vorige regering nam ontslag vanwege mogelijke inmenging bij het gerecht in het Fortis-dossier en zoals bekend moet een parlementaire onderzoekscommissie hier meer klaarheid in brengen. Het onderzoek van die commissie moet 'sereen en onpartijdig' zijn, zei Van Rompuy.

Experten

De regering suggereert dat het parlement een beroep doet op experten 'en werkt binnen een bepaald tijdsbestek'. Voor het onderzoek van de banken en de financiële crisis heeft de Kamer zelf al beslist dat er een bijzondere commissie komt.

De goede werking van de instellingen hangt ook af van de staatsstructuur, zei de kersverse premier. Om de staat te hervormen, moet de gemeenschapsdialoog snel worden heropgestart en voor de regionale verkiezingen van 2009 tot resultaten leiden. 'Deelakkoorden moeten worden gesloten op domeinen als bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, het grootstedenbeleid en justitie', zei de premier.

Een werkgroep binnen het Overlegcomité van de verschillende regeringen moet voorstellen uitwerken voor 'oplossingen' rond het probleem van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. 'De besluiten hiervan moeten vanaf de zomer van 2009 besproken en uitgevoerd worden.' Voormalig minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) woonde de verklaring bij van op de parlementsbanken, zijn ex-collega en partijgenote Inge Vervotte was er niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud